Връзката между Върбакова и ЧЕЗ - обвинен в убийство в България чешки гражданин

12770
Връзката между Върбакова и ЧЕЗ - обвинен в убийство в България чешки гражданин
Снимка: Actualno.com/Ивайло Анев

Чешки гражданин, който е бил с обвинение за убийство, е бил част от делегацията на "Инерком България", която отиде преди една седмица в Прага с основна задача да проучи възможността България да се включи в сделката за продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ.

Според информация на "Клуб Z" става въпрос за 47-годишният Никола Молчан. Интересен факт е, че Молчан не е бил изрично посочен като наблюдател по сделката, но е сочен за човекът, който е щял да е връзката между компанията на Гинка Върбакова и ЧЕЗ. Той е бил официално обвинен в убийство, но това обвинение не е довело до присъда, защото не е имало достатъчно доказателства, които да го подкрепят пред съда, така че да се стигне до присъда. Делото се е водило пред българското правосъдие, като Молчан е освободен от Софийския апелативен съд (САС).

Синдикатите искат ново изслушване по сделката за ЧЕЗ

КНСБ и КТ „Подкрепа“ искат да се свика спешно заседание на временната комисия за продажбата на активите на ЧЕЗ. Това се каз...

Обвинението е от 2009 година, като то е за убийството на съдружника на Молчан във фирма "Бохемия сити" Либор Мировски. Фирмата е развивала строителен бизнес, като според "24 часа" Молчан и Мировски са почнали да строят ваканционен комплекс край Слънчев бряг и са взели 700 000 евро кредит от българска банка. Трупът на Мировски е бил открит на 29 октомври 2008 г. между селата Бистрица и Железница до София. Той е бил убит в гръб с 4 куршума от 7,65-милиметрово оръжие.

Според "Капитал" Молчан е опитал с помощта на полицаи да манипулира системата на граничния пункт на Летище София, която да сочи, че съдружникът му е "напуснал" българска територия. Освен това, българската полиция разследвала с чешката дали нарочно Молчан не е пратил мобилния телефон на съдружника си в Чехия, за да изглежда сякаш той е жив и си е в Чехия. Чехът, обаче, бил пребит в нощта на 8 срещу 9 януари 2009 година, за да си признае, че е извършител на убийството. Той е подал жалба в прокуратурата за това.

Молчан е разследван убийство още два пъти - през 1998 година и през 2001 година. Сестрата на Мировски - Петра, пък е идвала в България и е търсила справедливост за брат си, а пред чешки медии е коментирала, че решението на САС е на база подкуп, а не достоверна преценка на фактите.

По данни от Търговския регистър Молчан има няколко действащи фирми в България, в част от които е съдружник с Деница Илиева: "Фреш кафе и фууд" ООД, "Булгар инвест" ООД, "Бохемия сити" ООД (в съдружие с трима чехи - Петр Климеш, Едуард Климеш и Ладислав Новак), "Дем - 2004" ООД, "Топ инженеринг" ООД, "ЕСПА-България" ООД, "Де-ни 2007" ООД.

Милен Велчев: ЧЕЗ няма да продаде на държавата преди да свърши арбитража

България би се поставила в странна ситуация, ако на всяка цена иска да купи ЧЕЗ – защото държавата с нищо не е доказала, че може ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика