Все повече българи се пенсионират с непълен стаж

6763
Все повече българи се пенсионират с непълен стаж
Снимка: БГНЕС

Увеличават се хората, които не могат да се пенсионират с пълен стаж. Сънародниците ни работят до 65 г. и 8 месеца и да получават минималната пенсия за непълен стаж - над 15 г.

За първите девет месеца 6629 души са се пенсионирали на 65 г. с поне 15 г. осигуряване, сочи справка на Националния осигурителен институт, изготвена за в. "Сега". Това прави почти 23% от всички нови пенсионери от трета категория с пенсия за стаж и възраст. За сравнение - миналата година процентът бе малко над 20 на сто. Средният осигурителен стаж на новите пенсионери е малко над 23 години.

Дават по 40 лв. коледни надбавки на най-бедните пенсионери

Правителството ще отпусне 51 млн. лева коледни добавки за пенсионерите. По 40 лв през декември ще получат пенсионерите с общи доходи д...

Според данните на НОИ над 203 хил. пенсионери получават минималната пенсия за пълен стаж и възраст от 157.44 лв. С намалена пенсия за непълен стаж са още близо 42 хил. души.

От началото на тази година възрастта за пенсия бе замразена, но пък стажът бе увеличен с 4 месеца от януари. Затягането на това условие е укротило ръста на новите пенсионери. За първите девет месеца НОИ е отпуснал 83 241 нови пенсии. Те са с малко над 10 на сто повече от миналата година. За сравнение - за същия период на 2014 г. новите пенсии бяха с 25 на сто повече от 2013 г.

НОИ очаква ръст на новите пенсионери и през 2016 г. - с 8000 души повече, въпреки че от 1 януари и стажът, и годините за пенсия ще се увеличат с по два месеца. Така жените ще излизат в пенсия на 60 г. и 10 месеца с 35 години и два месеца стаж. Мъжете ще трябва да навършат 63 г. и 10 месеца и да са се осигурявали 38 години и два месеца. Въвежда се и минимална възраст за служителите на сектор "Сигурност" - 52 г. и 10 месеца. Всички, които изпълнят единственото условие за излизане в пенсия до края на тази година - 27 години стаж, от които 2/3 специализиран, могат да се пенсионират, без да са навършили определена възраст до края на 2018 г.

Миналата година военните и полицаите масово започнаха да се пенсионират заради несигурността дали управляващите няма да ограничат ранното им пенсиониране. Тази година вече броят на техните пенсии се върна към обичайния си ритъм - за деветте месеца са се пенсионирали от 2176 служители на силовите ведомства, което е с 40 души повече от миналата година. За сравнение - през септември 2014 г. новите пенсии на военни и полицаи бяха с над 71% повече спрямо 2013 г.

След 15-20 години без допълнителни пари НОИ няма да може да плаща пенсии

Планираните разходи за пенсии са 8,7 млрд. лева, което е около 87% от бюджета на Държавното обществено осигуряване. Това е намаление с ...

Със стаж и възраст са се пенсионирали 45 641 души, което е малко над 61% от всички. От тях 22 219 българи са от трета категория. Спрямо миналата година те са се увеличили с 23%, но това е двойно по-малък ръст от миналата година спрямо 2013 г.

Леко намалява броят на инвалидните пенсии. Те са 23 620, или с близо 2 на сто по-малко от миналата година. Броят им поради общо заболяване вече е близо 454 хил. За отпускане на тези пенсии е необходим някакъв, макар и минимален стаж. От началото на годината бе премахната възможността на пенсионерите да получават т.нар. социална пенсия за инвалидност, която е в размер на 25% и се дава на пенсионери с над 70% инвалидност. Така броят на социалните пенсии за инвалидност е спаднал с около 12 хил. до 503 хил. Въпреки обещанията на правителството досега не са подготвени мерките за ограничаване на злоупотребите с този вид пенсии, а в най-добрия вариант такива ще действат чак през 2017 г. Депутатите задължиха със закон министрите на труда и здравето да представят законови промени за системата на ТЕЛК до края на април.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика