Втори доклад за АЕЦ "Белене": Не може да има ядрен проект без държавата

5430
Втори доклад за АЕЦ "Белене": Не може да има ядрен проект без държавата
Снимка: БГНЕС

"Ключова препоръка към българското правителство е сериозно да преразгледа своята “позиция на неучастие“ по отношение на бъдещето на проекта "Белене". В световен мащаб не съществува прецедент, в който ядрени проекти са изпълнявани без участие на държавата. Възможни са различни форми, елементи и степени на участие, сред които такива, вариращи от директно спонсориане, гаранции по заеми, данъчни кредити, дългосрочни споразумения за изкупуване на енергия и договори за разлики в цените". Това е основното заключение на Анализ на риска за различни варианти на проекта АЕЦ "Белене", изготвен от Виенския международен център за ядрена компетентност по препоръка на Българския атомен форум (БУЛАТОМ). Председател на БУЛАТОМ е Богомил Манчев, чието име нашумя покрай скандала с "Риск Инженеринг" и разследването за консултантските проекти по отношение на АЕЦ "Белене". В крайна сметка досъдебното производство беше частично прекратено.

Припомняме, че поне досега държавата, в лицето на енергийния министър Теменужка Петкова поддържа тезата, че частен инвеститор трябва да поеме основната тежест от проекта, а държавата да е отговорна само за ядрения риск. Сега, поръчаният от БУЛАТОМ анализ препоръчва да се търси чужд инвеститор, който да действа по модела "строй, притежавай, експлоатирай", а НЕК на по-късен етап да изкупи проекта. Такъв е моделът на строящата се в момента в Турция АЕЦ "Аккую".

Проф. Александър Тасев: Не е имало натиск за доклада за АЕЦ "Белене"

Не е имало натиск от страна на правителството за изводите в доклада за АЕЦ "Белене". Това заяви проф. Александър Тасев в интервю за bTV...

Специално по отношение на рисковете, според доклада за "Белене" "на практика" отсъствали регулаторният риск, рискът от недопроектиране и лицензиране на проекта, риска от липса на референтен блок, както и рискове, свързани с "обществена и регионална приемливост".

По отношение на т.нар. политически и социални фактори, авторите на доклада казват, че рискът от тях можел да се намали "чрез обществено обсъждане и изслушване, получаване на междупартийна политическа подкрепа, изтъкване на екологичните преимущества на ядрената енергетика или разработване на политика за управление на отпадъците с правителството".

Като пазарен риск е посочено, че "българската електроенергийна система все още функционира при относително неустановен режим на регулиране, който понастоящем не осигурява стабилност и предсказуемост на паричния поток".

В анализа е засегната и геополитиката като неразривна част от ядрената енергетика. Посочено е, че в света има само 6 доказани доставчика на ядрено оборудване, като това са Русия, САЩ, Франция, Китай, Япония и Южна Корея и от тях с най-много договори за доставка е Русия, следвана от Китай, докато САЩ, Франция и Япония "изпитват определени затруднения от загуба на опит в строителството".

Междинният доклад потвърди: "Белене" е жизнеспособен проект, но трябват 10,5 млрд. евро

Проектът АЕЦ "Белене" е жизнеспособен, но трябва да се спазят някои условия - инвестиционният разход да е не повече от 10,5 млрд. евро,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика