Въпреки коронавируса: Сериозен ръст на ипотечните кредити у нас

6395
Въпреки коронавируса: Сериозен ръст на ипотечните кредити у нас
Снимка: iStock

Ръстът на ипотечните кредити в пандемичната 2020 г. започна да се ускорява и ако продължава още няколко месеца така, има голяма вероятност тази година да има рекорд по изтеглени жилищни кредити, показа проверка на “24 часа”. Само между януари и октомври, откогато са последните данни на БНБ, ръстът на изтеглените ипотечни кредити е 8,6%, или за това време български граждани са изтеглили 935 млн. лв.

За сравнение, през цялата 2019 г. са били изтеглени едва 206 млн. лв. жилищни кредити и тогава ръстът за цялата година е бил едва 1,9%. Сега обаче тенденцията е такава, че на практика се повтаря 2018 г. когато бяха изтеглени над 1 млрд. лв. ипотечни кредити и годишният ръст беше 10,7%. Сега изтеглените към октомври 2020 г. кредити са с 11,9% повече от изтеглените към октомври миналата година.

На какви условия трябва да отговаряте, за да кандидатствате за ипотечен кредит?

Закупуването на жилище може да бъде забавно и вълнуващо преживяване. Но намирането на точния дом е само една малка стъпка в целия про...

Пред “24 часа” кредитни консултанти потвърждават високия ръст на изтеглените ипотечни кредити, а някои от тях дори твърдят, че засега 2020 г. е най-добрата им година, откакто изобщо работят на този пазар. “Когато извънредното положение бе въведено през март, пазарът на практика престана да съществува само за около месец. Още след Великден обаче хората, които бяха планирали да купуват жилище, започнаха да сключват сделки, а това е свързано с изтегляне на ипотечни кредити”, казва консултантът Тихомир Тошев. През март банките в топ 5 спряха временно да отпускат ипотечни кредити за покупка на непостроени все още жилища, т.нар. жилища на акт 14. В същото време намалиха частта от стойността на жилището, което кредитират, от предишните 85-90% на 70%.

“Към днешна дата тези ограничения вече не съществуват и на практика всички хора, които бяха планирали да купуват жилище, осъществиха сделките си както ги бяха замислили”, каза Тошев. От друга страна, банките ограничиха много отпускането на ипотечни кредити на хора от браншовете, които бяха засегнати по-силно от кризата – туризъм, транспорт, търговия. Но сега при оценката на кредитополучателите банките вземат предвид не толкова бранша, в който работи кандидатът за кредит, а конкретната фирма – дали има големи задължения, как плаща заплатите, осигурява ли служителите си на пълния размер на заплатите и т.н. Освен това има редица браншове, които изобщо не бяха засегнати от кризата – фармация, производство на хранителни стоки, IT, куриерски услуги.

Една от основните причини за ръста на кредитирането обаче си остават лихвите. Те продължават да са на исторически най-ниските си нива и всякакви прогнози, че ще се вдигат, не се изпълняват. През март две от големите банки леко повишиха процента на олихвяване на ипотечните кредити, но само след едно тримесечие отново ги намалиха и сега най-ниската лихва по ипотечен кредит е около 2,5 – 2,7%, твърди Тошев. Един малък детайл от цялата картина е, че доста голяма част от клиентите на кредитните консултанти в момента са хора, които досега са живеели под наем и в един момент сметките им са показали, че ще им е по-изгодно да купят жилището макар и с кредит. “Напоследък почти всеки втори клиент при мен е с такъв казус”, категоричен е експертът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика