X
 
 

Въпреки отличните резултати, Fitch свали перспективата за банката ни за развитие

1093 1
Въпреки отличните резултати, Fitch свали перспективата за банката ни за развитие
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
Рейтинговата агенция Fitch потвърди рейтинга на ББР "BBB", като перспективата се променя на стабилна. Това е последното изречение в изпратения до медиите финансов отчет на Българската банка за развитие (ББР) за първите девет месеца на 2019 година.

Всъщност, промяната на перспективата е в посока надолу - досега тя беше "положителна", какъвто е и рейтингът на България като цяло. Това означава уникална ситуация - ръководената от бившия председател на КФН Стоян Мавродиев банка е с по-негативна перспектива от България.

Пет десни партии поискаха от БНБ да не одобрява нов пост за Стоян Мавродиев

След като публично изразиха позицията си срещу избора на бившия председател на КФН Стоян Мавродиев за член на Управителния съвет и изпъ...

Основната причина за понижението на перспективата е преориентирането на ББР към даване на големи заеми, а не с фокус към малкия и среден бизнес, след като с такава цел беше създадена. При ръководството на Мавродиев отпадна изискването ББР да дава до 10% от капитала си в един заем и вече важи стандартната граница от 25%. Fitch посочва и, че делът на капитала и държавното финансиране в баланса на ББР е спаднал до 69% към септември 2019 г. при 77% година по-рано.

Положителното в отчета

Близо 50% е ръстът на печалбата на ББР за деветмесечието, като за същия период на миналата година финансовата институция е реализирала печалба в размер на 22 млн. лв. Ръстът на финансовия резултат на банката е значително по-висок от средния за банковата система у нас, който е с годишно увеличение от 4,2 на сто. От печалбата си за 2018 г. ББР разпредели дивидент в размер на 20.1 млн. лв. в бюджета на държавата.

Българската банка за развитие е и с най-висока капиталова адекватност у нас. В края на септември тя е 31%. Коефициентът на ликвидно покритие на ББР е 558%, коетое далеч над средното за банковата система и значително над регулаторно изискуемата норма от 100% ликвидно покритие.

Депутатите приеха промени в Закона за ББР

Парламентът прие промени в Закона за Българската банка за развитие (ББР), подобряващи прилагането на политиките за малките и средни пре...

Продължава постепенното развитие на кредитната дейност в подкрепа на развитието на националната икономика, като за първите девет месеца увеличението на предоставените от ББР кредити е 9%, с което банката е в топ 10 на финансовите институции в страната с най-много отпуснати кредити към предприятия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители