X
 
 

Въпрос на време е токът да поскъпне сериозно, смятат експерти

1652 3
Въпрос на време е токът да поскъпне сериозно, смятат експерти
Снимка: БГНЕС
Националната електрическа компания е поискала близо 20% увеличение на тока за бита и малките фирми от 1 юли.

Според доклад на НЕК прогнозната средна покупна цена на тока за бита и регулирания пазар от 1 юли е 151 лева за мегават, което е с близо 20% повече от утвърдената цена за текущия период.

ЕП поиска ток и парно за бедни, но предупреди, че такава помощ е временна

Европейският парламент гласува 4 закона като част от т.нар. пакет "Чиста енергия за всички европейци", като някои от текстовете имат чи...

Трите електроразпоредителни дружества заговориха за поскъпване, но със стойности наполовина на цитираните - между 8% и 9%.

По думите на бившия директор на ЕСО Валентин Колев пред Bulgaria ON AIR поскъпването на тока е неизбежно, тъй като разходите за въглеродния диоксид са се увеличили много.

Бившият заместник-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев се съгласи с колегата си, че ако цените трябва да са пазарни и да се търси баланса в енергетиката, те трябва да са още по-високи.

Ново поскъпване на тока очаква домакинствата и фирмите на регулиран пазар

Ново поскъпване на тока очаква домакинствата и фирмите, които са на регулиран пазар от 1 юли. "Все още е рано да се правят прогнози, но...

"Има и друг проблем - не може да се прави социална политика чрез цената на електроенергията. Това, което трябва да се направи, е да се стимулира потреблението на хората, които не могат да си го позволят, а не задържане на цената на тока", коментира Куюмджиев.

Според него ще бъде по-евтино за държавата да подпомага гражданите, които нямат възможности.

Явор Куюмджиев посочи, че вероятно е увеличението няма да стигне до 20%, тъй като предстоят избори.

Колегата му обясни обаче, че ако се случи въпросното задържане, НЕК ще претърпи огромни загуби.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    Абсолютно съглсен. Който иска да си купува "американски" и от ВЕИ ток. Как така ние, които сме на 50км. от АЕЦ не потребяваме евтин ток. Навсякъде на Запад е така. Заради това, че си близо до АЕЦ, потребяваш евтин ток. Тук е някаква токова мафия. Нали щяхте да пуснете тока на пазарен принцип.
  • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    Мотиви? Защо НЕК продава тока от атомната централа, а за вътрешно потребление пускат скъпия ток от фотоволтаиците и Мариците?
  • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    Също като падането на властта!