Въпросите при актуализацията на бюджет 2020 - от парите за болници до самоосигуряващите се

4514
Въпросите при актуализацията на бюджет 2020 - от парите за болници до самоосигуряващите се
Снимка: БГНЕС

Актуализацията на държавния бюджет за 2020 година беше обсъдена на дебат на второ четене в Народното събрание.

Основата на актуализацията е, че максималният нов държавен дълг ще е 10 млрд. лева. Но освен това България ще може да емитира ДЦК в средносрочен аспект от максимум 10 млрд. евро и както да се поеме "външен държавен дълг чрез заеми от международни финансови институции, включително за финансиране на проекти и програми". Това всъщност противоречи на заявката на ниво "комисия" да не се ходи при МВФ за заем. Затова и Румен Гечев от БСП каза, че това не е редно, защото става въпрос да се тегли заем от 10 млрд. евро извън 10-те млрд. лева таван по максималния държавен дълг. Опасенията му са, че при заем от МВФ ще има много трудни условия, включително политически. Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова обяви, че оттегля първоначалното си предложение, предполагащо да се обърнем към МВФ, но не и рамката от 10 млрд. евро за теглене на дълг от пазарите и заеми от "други финансови институции" - като Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Така всъщност в новия закон няма изрично ограничение България да не отива в МВФ.

Важен аспект на бюджета е, че се предвиждат безлихвени заеми от 1500 лева за три месеца, с период на изплащане 10 години и гратисен период от 5 години. Такива заеми могат да теглят хората, които са в принудителен отпуск заради извънредното положение.

Иначе приходите са малко над 26 млрд. лева, разходите – малко над 14,4 млрд. лева. Бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) пък излиза на нула – 13,455 млрд. лева приходи, толкова и разходи. Но специално за пенсиите се чака дефицит от над 4,2 млрд. лева. За фонд „Безработица” има предвидени 400 млн. лева. А най-черният сценарий е 3% спад на БВП в реално изражение.

Филип Попов от БСП се възмути, че са отхвърлени всички предложения на социалистите за бюджета и специално помощ за малките болници. Той даде пример с болницата в Белоградчик, където има масова оставка, защото няма да могат да отговорят на държавните очаквания за борба с коронавируса. Колегата му Георги Гьоков пък беше категоричен, че безработицата ще е по-висока от предвижданията на държавата.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира специално финансирането на здравната система, като призна, че "заработката" на лечебните заведения (бел. ред. – при търговския модел на здравната ни система държавните плащания зависят от броя пациенти) ще бъде по-малка и няма да бъде зачитана. Финансирането по НЗОК ще е 85% от средномесечната заработка – защото заради по-малкото пациенти и съответно клинични пътеки щяло да има спестяване от клинични пътеки за болниците. Предстояло обаче Надзорния съвет на НЗОК да го одобри.

Други

Депутатът от ВМРО Милен Михов защити проектите за модернизиране на армията, които още са част от бюджета, но за тях няма сделка – за нова бойна машина и за два кораба. Той предупреди, че ако сега те бъдат замразени, ще пропуснем удобен момент – заради кризата, в която цените и на оръжейните системи и оръжията падали. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки обаче поиска от правителството да спре сделката за F-16 и да си върнем над 2 млрд. лева, като Бойко Борисов да се възползва от личния си контакт с Тръмп и го помоли да спре сделката.

Светла Бъчварова-Пиралкова поиска от името на БСП повече подкрепа за селското стопанство, защото то не влиза в схемата "60 на 40". 100 000 евро държавна помощ на предприятие плюс 25 000 по De Minimis. Тя призова поне през следващия месец да се направят разчети за продължаване на производството. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова конкретизира - 30 млн. лева целева субсидия за селското стопанство, за засяване на реколта зеленчуци, плодове, за отглеждане на животни. И добави още - за ресторантите – освобождаване от тротоарно право (тук Веселин Марешки опонира, че кметовете може сами да го направят, така направил кметът на Сопот, подкрепен от "Воля"), такса смет, освобождаване от ДДС върху храните, които са били купени и са изхвърлени (последва спор с Веселин Марешки има или няма ДДС върху бракувани храни), защото заведенията са затворени. За самоосигуряващите се - 725 лева (една минимална месечна заплата с осигуровките). Нинова обобщи, че разходите по предложените от БСП мерки - включително и за облекчение на общини, са около 1,1 млрд. лева, както и да се замразят разходите за модернизирането на армията.

БСП: Правителството не прави нищо, за да осигури продоволствената сигурност на страната

Бюджетната комисия отхвърли пакета предложения на БСП за преструктуриране на бюджета в подкрепа на губещи сектори и гилдии заради извън...

Финансовият министър Владислав Горанов обърна темата за самоосигуряващите се към солидарността на работодателите и колко по-труден щял да бъде дебатът след приключване на кризата с епидемията. Без преценка на имущественото състояние на всеки самоосигуряващ се е прибързано с лека ръка да стартираме мярка "безусловен базов доход" - така той видя предложението за една минимална работна заплата. Според него, за прекратилите работа по време на сегашната криза "вероятно" ще трябва да се търси помощ след кризата, визирайки работодателите.

Най-колоритният коментар беше на бившия кмет на Пловдив Спас Гърневски, който заяви: Слушайте Нинова и правете точно обратното, за да се избегне национална катастрофа.

Припомняме, че съгласно новия правилник на Народното събрание, дневният ред се гледат първо всички точки от дневния ред, а 30 минути след приключването се гласува точка по точка, като депутатите гласуват на две групи, за да няма струпване на хора в пленарната зала. Първата точка беше дебат за размера на депутатските заплати - ето какво се случи!

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 6 април"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика