Въвеждат дневни и уикенд винетки

7393
Въвеждат дневни и уикенд винетки
Снимка: БГНЕС

Предвижда се въвеждането на дневни и уикенд винетки за леките коли като част от политиката за гъвкаво тарифиране. Това съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

"Днес (15 януари) предстои подписването на договора за изграждане на ТОЛ системата, с която винетките ще станат електронни, а таксата за тежкотоварните автомобили ще скочи 6-7 пъти", каза Нанков. Той припомни, че сега с дневна винетка от 23 лв. тировете прекосяват България от Калотина до Капитан Андреево.

"В момента приходите от винетки са около 350 млн. лв. средногодишно", обяви министърът и посочи, че 2017 г. е рекордна по отношение на постъпленията от тях. През миналата година са продадени близо 700 000 стикера повече, а приходите са били с 25 млн. лв. повече спрямо 2016 г.

"Таксата за тежтоварните автомобили ще се повиши значително, но това е справедливият модел", посочи регионалният министър и допълни, че се очаква увеличението на приходите от заплащаните от тях такси да е с 6-7 пъти.

"С въвеждането на ТОЛ системата ще успеем за първи път да се възползваме от геостратегическото си положение", обърна внимание Николай Нанков. Той посочи, че доскоро винетката за тежкотоварни автомобили, с която те преминават от ГКПП „Калотина“ до ГКПП „Капитан Андреево“, струваше 21 лв., като вече е 23 лв., а за преминаване по магистралата между Ниш и Пирот в Сърбия от януари т.г. се плаща около 20 лв.

"С въвеждането на ТОЛ системата ще има достатъчен ресурс за пътни ремонти", обърна внимание министърът.

В отговор на въпрос Николай Нанков обясни, че има разлика между проектна скорост и скорост на движение по магистралните участъци. Той допълни, че обикновено на магистралите проектната скорост е с 10 км/ч по-ниска от допустимата за движение. Така скоростта за движение по участъците от АМ „Хемус“, които предстои да бъдат изградени при проектна скорост 120 км/час, реално ще бъде до 130 км/час.

"През 2018 г. 75 км от магистралата ще са в изпълнение, а реално строителство ще се изпълнява на поне 25 км от нея", информира министърът. През тази година ще в експлоатация ще бъдат въведени предсрочно още 30 км от АМ „Струма“ в участъка между гр. Сандански и Кулата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика