Възраждане пита: Подписана ли е смъртната присъда на българската енергийна независимост?

5224
Възраждане пита: Подписана ли е смъртната присъда на българската енергийна независимост?
Снимка: ПП "Възраждане"

Основна линия в програмата на политическа партия Възраждане е българският национален интерес и запазването на националния ни суверенитет. Категорични сме, че страната ни може да има партньори, но не и да изпада в зависимости.

Енергийният и финансов суверенитет са изключително важни за страната ни, но към момента решения, взети от служебното правителство, ги застрашават. Припомняме, че преди по-малко от два месеца служебният министър Асен Василев подписа договора на България за присъединяване към еврозоната. Това решение, което е важно за поколения българи, беше взето без референдум и от служебен министър, зад който не стои партия и реално няма кой да поеме политическата отговорност за това.

Американският посланик де факто ни пожела да се отървем от руската енергийна зависимост

САЩ подкрепа енергийната независимост на България, която е равносилна на национална сигурност. Нашата позиция е, че не искаме европейск...

През юли 2021 г. отново служебното правителство на Република България представи „Национален план за възстановяване и устойчивост на Република България“.

Видно от представения план е, че затварянето на трите големи въглищни топлоелектрически централи (ТЕЦ) в Маришкия басейн, ще е само след три години, ако бъдат изпълнени заложените мерки и проекти в последния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост.

Отказвайки се от собствения ресурс за производство на електроенергия, служебното правителство на практика продължава плана за превръщането на България в енергиен роб на страни, които ще ни продават нефтени продукти, ядрено гориво, природен газ, водород и други енергийни източници.

Ние от Възраждане настояваме да се представи нов, преработен „Национален план за възстановяване и устойчивост на Република България“, като в него ясно е посочено запазване на минно-енергийния комплекс "Марица изток" чрез прилагане на чисти въглищни технологии (приложени в редица страни като Австралия, Австрия, Канада, Китай, Италия, Япония, Швеция, Русия, САЩ и др).

Чрез прилагането на чисти въглищни технологии, България ще запази:

Борислав Боев: Днес наблюдаваме напълно противоположен и противоестествен енергиен преход

"Енергийният преход не е нищо ново. Всъщност, той съпътства енергийното развитие на нашата цивилизация. Първият голям модерен енергиен...

• Съществената роля на въглищната електроенергия за икономическото развитие на страната;

• Своята национална енергийна сигурност и независимост (въглищата все още осигуряват над 40% от общото производство на електроенергия);

• Икономическият мотор на област Стара Загора (Около 12 000 души са заети пряко в мините и ТЕЦ-овете, а общо около 120 000 са свързани с комплекса);

• И не на последно място – ниска цена на електроенергията за бита и промишлеността (средната цена на електроенергия в ЕС е по-скъпа с 2,5 пъти за бита и близо 1,5 пъти за промишлеността, отколкото в България).

Многократно енергийните експерти на Възраждане в свои позиции са изразявали мнение, че България ще една от най-засегнатите от прилагането на Зелената сделка (въглеродно-неутрална и кръгова икономика до 2050 г.) на ЕС, в част енергетика. Можем да отбележим, че това вече е факт, според представения през месец юли 2021 г. от служебното правителство на Република България „Национален план за възстановяване и устойчивост на Република България“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през март

Ще се навакса ли изоставането в събираемостта на бюджета? Говори бивш социален министър

Гърция купува фотоволтаични паркове в България

Николов: Заради корупцията в енергетиката плащаме милиарди през сметките си за ток, парно и вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика