Възстановяваме износа на ток в събота

3600
Възстановяваме износа на ток в събота
Това ще бъде възможно, ако "Мини Марица Изток" продължат да подават с досегашните темпове въглища за централите

Почти всички топлоелектроцентрали от Маришкия басейн са пред попълване на задължителните си резерви от въглища, така че имаме готовност износът на ток да бъде възстановен в един часа на 28 януари. Това обяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, предаде БЛИЦ.
По закон топлоцентралите трябва да са попълнили 75% от задължителните си резерви, което до момента е извършено от всички с изключение на ТЕЦ „Марица Изток“ 2.

Понеже са необходими допълнителни административни процедури, които ще отнемат още денонощие и половина, от министерството предвиждат износът да започне от ранните часове на 28 януари. Добрев поясни, че това ще бъде възможно, ако "Мини Марица Изток" продължат да подават с досегашните добри темпове въглища за централите.

По неофициални данни загубите на държавните компании и пропуснатите ползи от неосъществения износ за времето на миньорската стачка в „Мини Марица Изток“ се изчисляват на около 10 милион лева, поясни още заместник-министърът.

България няма да търпи санкции заради спрения износ на електричество, тъй като стачката в "Мини Марица-изток" се разглежда като форсмажорно обстоятелство, допълни Добрев.

Миньорите преизпълняват с по 20-25% добива на въглища

Лидерът на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток-2” Христо Дяков заяви за БНР, че настоява ръководството на централата да заведе съдебен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика