X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Взаимните фондове – още един начин да управляваме спестяванията ни

5184
Взаимните фондове – още един начин да управляваме спестяванията ни
Снимка: iStock
В епохата на ниски лихви все повече хора търсят доходоносни алтернативи за спестяванията си. Една добра възможност да опазим събраното и да получим доходност от вложенията ни са взаимните фондове.

Взаимните фондове, наричани още договорни, са тип Колективни инвестиционни схеми, при които парите на множество инвеститори се обединяват, за да се вложат в различни ценни книжа. Съвкупността от ценните книжа, които притежава взаимният фонд, се нарича портфейл.

Парите ни се влагат в комбинация от различни видове активи – акции, облигации, депозити, валути, суровини, което ограничава риска на инвестицията ни. Средствата се управляват от опитни професионалисти, които ежедневно следят финансовите пазари и преценяват кои са най-подходящите варианти за инвестиции.

Целта на този тип фондове е да постигнат по-висока доходност от средната за пазара, като избират подходящите моменти да купуват или продават активите си.

Подходящи за малки и големи

Взаимният фонд е алтернатива форма за спестяване, която е достъпна както за малки, така и за големи инвеститори. Достатъчно е да инвестирате определена парична сума, срещу която ще придобиете дялове от избрания фонд. Така вече разполагате с част от инвестиционния портфейл на фонда.

Как да инвестираме, за колко време и какво печелим

Всеки може да инвестира във взаимен фонд, като купи дял или брой дялове от него. Цената на 1 дял във фонда се изчислява според правилата на съответния фонд и се публикува на сайта на управляващото дружество. Обикновено тя не е висока и е достъпна за повечето инвеститори. Най-подходящо е да влагаме определена сума ежемесечно.

При повишаване на стойността на ценните книжа в портфейла на даден фонд, стойността на дяловете, купени от инвеститорите, също се увеличава. Когато в такъв случай инвеститорът продаде дяловете си, той е на печалба. Препоръчителният минимален срок на инвестицията е 2-3 години. Оптималният срок е 5-7 години.

Доходността на един дял се изчислява от управляващите дружества и се публикува на сайтовете им. Печалбата от взаимен фонд не е гарантирана, защото стойността на ценните книжа в портфейла му може да се понижи.

Предимства на взаимните фондове

Благодарение на добрата си доходност, взаимните фондове помагат на спестяванията ни да устоят на влиянието на инфлацията. Те предлагат професионално управление на средствата ни, с което ни предпазват от емоционални инвестиции или разпродажби.

Договорните фондове са ефективен инструмент, чрез който разпределяме спестяванията ни в различен тип финансови продукти, което ни дава възможност да се възползваме от преимуществата на всеки един от тях.

Взаимните фондове имат безспорно предимство пред директните инвестиции в ценни книжа, тъй като са много по-ликвидни. Те са длъжни да предоставят на инвеститорите възможността да изкупят обратно дяловете им във всеки един момент. Така за разлика от директната търговия на борсата, не е нужно да намерите купувач за активите си, ако искате да излезете от направената инвестиция.

Тези колективни инвестиционни схеми имат високо ниво на защита – ако някой актив рязко поевтинее, мениджърите, които управляват средствата, ги превръщат в пари в брой и ги влагат в друг актив, чиято цена се увеличава.

Друго предимство е, че не се налага да плащате данъци върху дохода - доходите (капиталовата печалба) на инвеститорите в български взаимни фондове не се облагат с данък, а печалбата на договорните фондове не се облага с корпоративен данък.

Чрез тях може да инвестирате на пазари, които в противен случай биха били затворени или твърде специализирани за вас. Използвайки услугите на фонда, инвестирате с много по-малко разходи (плащате по-ниски такси), отколкото ако действате самостоятелно.

Взаимният фонд е подходящ начин за инвестиция:

- за хора, които искат по-висока доходност за своите спестявания от традиционните спестовни форми;

- за хора, които искат да се възползват от възможностите за доходност от финансовите пазари в дългосрочен план;

- за хора, които нямат време и специализация да управляват самостоятелно индивидуален инвестиционен портфейл.

Взаимните фондове – по-сигурният дом на спестяванията ни

Какви са най-важните правила, за да печелим от спестяванията ни?

Инвестициите, разпределени между различни видове активи, търпението и дисциплината са ключовите фактори, за да постигнем добра доходнос...

Видове договорни фондове

Договорните фондове се делят на 3 основни групи, според степента на риска: консервативни, балансирани или високорискови. Други критерии за класифицирането им са в какви активи инвестират и накъде са насочени вложенията им – глобално или към определен регион/държава.

Haй-виcoĸa пeчaлбa обичайно нocят виcoĸopиcĸoвитe фoндoвe (наричани още агресивни), ĸoитo инвecтиpaт в aĸции и дpyги ĸopпopaтивни ĸнижa или cлeдвaт бopcoви индeĸcи. Те обаче не са за инвеститори със слаби нерви, тъй като се движат според колебанията на фондовите пазари и (както си личи и от името им) носят най-голям риск.

Консервативните фондове инвестират в инструменти на паричния пазар, държавни ценни книжа, облигации и други инструменти, които не са безрискови, но носят по-нисък риск от този на акциите. Балансираните фондове инвестират както в акции, така и в по-нискорискови активи.

В България в момента работят 125 взаимни фонда, контролирани от 27 управляващи дружества, които членуват в Българската асоциация на управляващите дружества. Те са под надзора на КФН, а общият размер на активите, които управляват, е 1.554 млрд. лева.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com