За 6 години: Двоен скок на сключените застраховки у нас

1961
За 6 години: Двоен скок на сключените застраховки у нас
Снимка: iStock

Броят на активните застрахователни полици у нас нараства от 1 млн. през 2014 г. до 1,8 млн. през миналата година. Това показват данните на едно от застрахователните дружества в страната, цитирани от Монитор. Това означава, че показателят е нагоре с 65% само за 6 години.

Става въпрос за активни полици по потребителски, ипотечни и стокови кредити, кредитни карти и други заеми, отпуснати от банки или компании за потребителско кредитиране. Отделно само в рамките на 2018 г. досега ръстът в „защитените“ заеми е в размер на 15 на сто, показват още статистиките на БНП Париба Кардиф за региона на Централна Европа. Полиците за кредити покриват редица рискове, например кражба на парични средства, теглене на пари от банкомат и пр. В случай на възникване на застрахователно събитие пък, като смърт или безработица, полицата може да покрие остатъка от дължимото от кредитополучателя. Всъщност компанията отчита ръст както на одобрените застрахователни претенции, така и на изплатените обезщетения.

637 млн. лева обезщетения изплати застрахователният бизнес за половин година

Изплатените обезщетения от застрахователния бизнес в България достигат 637 млн. лева към края на първите 6 месеца на тази година. Сумат...

Сред основните причини за предявяване на искове са именно безработицата, настъпила временна нетрудоспособност (продължителен болничен) или загуба на живот. При такива неочаквани обстоятелства застрахователят покрива частично или напълно задълженията на своите клиенти към финансовите институции. Вследствие на пандемията завишен интерес има и към киберзастраховките, предлагащи обезщетения в случай на злоупотреба с пароли за банкови приложения.

„Големият брой на защитените кредити е ясен знак, че финансовата и застрахователната грамотност на хората расте“, коментират от компанията. Всъщност това показва и още една промяна в тенденцията, а именно, че вече застраховките не се приемат като излишен разход, а като начин за допълнителна сигурност в бъдеще в случай на непредвидени обстоятелства. Това се доказва и от факта, че потребителите прекарват повече време в консултации по телефона, отколкото преди. Докато преди средният разговор е продължавал около 6 минути, то сега той се проточва за около средно 12-15 минути.

Последните данни на Комисията за финансов надзор (КФН) също доказват повишения интерес към полици. В края на юни 2021 г. премийният приход в застрахователния сектор достига общо 1,635 млрд. лв.. Така приходите на бранша са нагоре с 13% спрямо същия период на миналата година. Интересно е обаче, че ръст се наблюдава и спрямо предкризисната 2019 г., като той е в размер на 10.6%. Увеличение има и при изплатените обезщетения, които нарастват с 8,6% спрямо същия период на 2020 г. и възлизат на 637 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през март

Ще се навакса ли изоставането в събираемостта на бюджета? Говори бивш социален министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com