За над 7 месеца глобите за неспазване на анти-COVID мерките от заведенията са смешно малко

4543
За над 7 месеца глобите за неспазване на анти-COVID мерките от заведенията са смешно малко
Снимка: Getty Images/Guliver

Общият размер на събрани от БАБХ глоби от датата на влизане в извънредно положение (13.03.2020 г.) до днешна дата (т.е. 27.10.2020 г.), наложени с издадени наказателни постановления за установени нарушения на законодателството в областта на храните, в това число за неспазване на мерки срещу разпространението на COVID-19, е 60 290 лв. Към Националната агенция за приходите са изпратени наказателни постановления за събиране на суми на обща стойност 35 530 лв. Това гласи официален отговор на Българската агенция по храните (БАБХ) на въпроси на Actualno.com, зададени по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Според чл. 209а на Закона за здравето, който наруши или не изпълни въведени от министъра на здравеопазването или от директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки по чл. 63, ал. 4 или 7 и чл. 63а, ал. 1 или 2, освен ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв. Когато нарушението по ал. 1 е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение от 2000 до 5000 лв.

Сачева: Предложението да се компенсират работниците и служителите е приемливо

Предложението да се компенсират работниците и служителите е приемлива. Въпросът е да измислим механизъм, който се отнася до всички икон...

Съгласно справката са наложени 388 глоби за становени нарушения на законодателството в областта на храните, в това число за неспазване на мерки срещу разпространението на COVID-19. Актовете са 572.

Припомняме, че БАБХ отговаря за контрола на мерките срещу COVID-19 и в заведенията за хранене и развлечения. Заповед на изпълнителния директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков, потвърждаваща това, можете да видите ТУК!

На фона на малкия размер събрани глоби – дали защото няма нарушения, дали защото няма възможност за контрол и събиране на наложени санкции, дали защото санкциите не са много високи като размер, дали поради други причини, припомняме какво отговори МВР на Actualno.com за събираните от тях глоби заради нарушаване на мерки срещу разпространението на COVID-19 – че не отчитат постъпленията, защото финансовият министър не ги е задължил да си водят така счетоводството, че да ги отчитат.

От БАБХ казват и, че не знаят какво се случва със събраните от агенцията заради нарушение на анти-COVID мерките пари. Те отиват в централния бюджет, уточняват от БАБХ. На същия въпрос от МВР казаха, че приходите от санкциите, за чието събиране отговарят те, отиват за покриване на плащания.

Собствениците на заведения няма да протестират - искат пари

Собствениците на заведения съобщиха, че няма да излизат на протести на този етап, предаде БНР. След 3-часова национална среща на бранша...

Actualno.com очаква отговорите, особено от ЦГМ, след като съвсем наскоро излезе официална информация, че в Москва приходите от глоби за неносене на маски в градския транспорт са за милиони долари – колко точно, ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика