За последните 4 дни на март държавата е събрала над половин млрд. лв.

1917
За последните 4 дни на март държавата е събрала над половин млрд. лв.
Снимка: БГНЕС

Само за последните четири дни на март постъпленията, администрирани от приходните администрации, са в размер на над половин млрд. лева. Това съобщиха от Министерството на финансите, обявявайки предварителните данни и оценки за консолидираната фискална програма (КФП) за първото тримесечие на тази година.

По предварителни данни е отчетен излишък от 1,9 млрд. лв. за първите три месеца на 2016 г. За сравнение за първо тримесечие на миналата година е отчетен излишък по КФП в размер на 255,9 млн. лв. Това означава, че като относителен дял в БВП бюджетната позиция се подобрява с 1,8 процентни пункта, уточняват от финансовото ведомство.

Бюджетът на съдебната власт издържа многобройните магистрати

За годините от 2000 до 2016 г. бюджетът на съдебната власт е нараснал 5,5 пъти при увеличение на държавния бюджет за същия период от ок...

Факторите за подобрението на бюджетната позиция продължават да бъдат по-високите приходи и свиването на разходите спрямо същия период на предходната година, отчитат от МФ. Март традиционно е силен месец за бюджетните приходи поради спецификата на данъчния календар.

Освен по-високите данъчни и осигурителни приходи през март 2016 г. постъпиха и значителни по размер грантове от Европейската комисия в частта на помощите в размер на около 783 млн. лева. Част от тези постъпления представляват възстановени към България разходи, извършени в края на 2015 г., а друга част представляват аванси по европейските програми за новия програмен период 2014-2020 г.

Какъв е размерът на приходите и разходите към края на март, както бюджетното салдо към февруари тази година може да прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com