Задълженията на НЕК надхвърлят няколко милиарда лева

18984
Задълженията на НЕК надхвърлят няколко милиарда лева
Снимка: НЕК

Финансовото състояние на НЕК е отчайващо. За периода януари-октомври 2014 г. компанията е с отрицателен финансов резултат в размер на 428 млн. лева. Това съобщи по време на панела, посветен на финансовото състояние в енергетиката в рамките на Българския икономически форум, изпълнителният директор на енергрийката компания Петър Илиев.

В сравнение със същия период на миналата година загубата е с със 332 млн. лв. по-голяма. Причината е в разминаването между определената от ДКЕВР цена, на която НЕК продава електроенергия на крайните снабдители, и цената, по която я купува от производителите, информира БТА.

НЕК с нов изпълнителен директор, отново

Националната електрическа компания има нов изпълнителен директор. Това е Петър Илиев*, който и преди е бил част от ръководството на ене...

От началото на годината до 30 октомври загубата на НЕК от т.нар. регулиран пазар е над 850 млн. лева. Задълженията към производителите на електроенергия са 1,2 млрд. лева и над 2,3 млрд. лева към други фирми и компании.

Общо задълженията са над 3,5 млрд. лева, каза пред журналисти изпълнителният директор на НЕК. Той добави: "За мое огромно съжаление положението в НЕК е повече от отчайващо".

Чистата финансова загуба за тази година ще бъде над 600 млн. лева, посочи Илиев. През следващите месеци НЕК ще продължи да затъва все повече, докато не се вземе решение.

Енергетиката трябва да стане най-прозрачният отрасъл в цялата страна, заяви още Илиев, предаде агенция "Фокус". Той добави, че НЕК, АЕЦ-Козлодуй и Марица Изток-2 трябва да бъдат златните кокошки на държавата. Бюджетът трябва да се пълни от тези 3 предприятия.

Русинова: За последните 2 месеца НЕК е спряла плащанията към фотоволтаиците

Не е истина, че е възможно производителите от фотоволтаични и вятърни централи да възстановим събраните от нас над 150 млн. лв. в следс...

"30 лева на мегават за АЕЦ - Козлодуй просто е смешно. Това е източване на държавата", коментира Илиев. По думите му едва ли ще се стигне до режим на тока, но ще има огромна финансова щета, а някой трябва да поеме тази разлика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика