Законна ли е новата сграда на "Нова телевизия"?

11286
Законна ли е новата сграда на "Нова телевизия"?
Снимка: Actualno.com

Софийската районна прокуратура е образувала досъдебно производство за унищожаване или повреждане на ипотекирано или заложено имущество във връзка със строежа на новата сграда на "Нова телевизия". Причината е разрушена сграда, която е била възбранена в полза на държавата. На нейно място инвестиционния холдинг на братя Домусчиеви "Адванс пропъртис" строи новите офиси на "Нова телевизия", съобщава "Капитал".

"Адванс пропъртис" коментира, че сградата е била съборена през 2019 г., преди върху нея да бъде наложено обезпечение от съда. От холдинга добавят, че новата сграда, готвена за "Нова телевизия", не е част от сделката по продажба на "Нова броудкастинг груп" на собственика на "Виваком" – United Group.

Разследването е образувано по сигнал на Агенция за публичните предприятия и контрол (бившата Агенция за приватизация и следприватизационен контрол, б.р.). Те са изпратили сигнал до Софийската районна прокуратура на 21 октомври 2020 г., с апел да се установи дали има нередности около разрушаването възбранен в полза на агенцията имот.

През декември Софийската районна прокуратура е образувала наказателно производство по казуса, а впоследствие Софийският апелативен съд потвърждава възбраните и запорите върху 9 сгради и терен от 40 декара в столичния квартал Искър, собственост на инвестиционния холдинг на братя Домусчиеви "Адванс пропъртис".

Връзката със спора за БМФ

Поводът са претенциите на държавата срещу Домусчиеви за дължими неустойки по приватизационния договор на Параходство "Български морски флот" – БМФ. Наложен е и запор на акции. Домусчиев трябва да плати 52 млн. лв. неустойка за приватизацията на БМФ.

Братя Домусчиеви на съд след неплатена глоба за неспазената сделка за БМФ

Братята Кирил и Георги Домусчиеви вероятно ще бъдат принудени да заплатят 52 млн. неустойка за неспазване на поетите през 2008 г. ангаж...

Припомняме, че държавата и Домусчиеви от няколко години спорят за приватизацията на БМФ. "Ябълката на раздора" са броят на работниците, както и средният тонаж на корабите, които поддържа корабната компания. Усилията на Кирил Домусчиев да промени приватизационния договор претърпяха крах в съда и той бе задължен да плати милионните неустойки.

Впоследствие държавата направи обратен завой и сякаш саботира собствените си усилия да си вземе дължимото. Главен герой бе вицепремиерът Марияна Николова, която изглежда се постара нарочно да провали възможността на държавата да си получи неустойката.

Официални документи, с които разполага Actualno.com, показаха много съмнително поведение на Николова по казуса и навяват на мисли, че тя е пробвала да протака в бюрократични процедури, за да бъде пропуснат ключов краен срок пред съда, след който вече държавата няма да има възможност да си вземе дължимите пари по законен път.

Отговорът на Домусчиеви и очакваната развръзка, четете в Expert.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com