Законно е - дори официално хиляди кубици дървесина биват всъщност незаконно изсечени

16118
Законно е - дори официално хиляди кубици дървесина биват всъщност незаконно изсечени
Снимка: БГНЕС

Има 33 пъти повече незаконна сеч от официално обявеното като годишни данни от земеделския министър Десислава Танева – за 2019 година. Това твърди в свое разследване проектът BIRD (Бюро за разследващи репортажи и данни).

Основа на разследването е проучване на данни от т.нар. превозни билети на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). С тези билети се проследява всяко превозно средство, което кара отсечена законно дървесина.

Точно тук обаче идва уловката. Според BIRD, става въпрос за надвишено количество дървесина, въпреки разрешение за сеч. Официалните данни в превозните билети показват превишения на позволителните за сеч в размер на 603 438 плътни куб. метра, твърдят разследващите журналисти! Оценката им е, че 10% от годишния дърводобив от 6-7 млн. кубика става по престъпен начин.

Защо? Цитиран е член 235, ал. 1 от Наказателния кодекс: Който без редовно писмено позволително или с редовно позволително, но извън указаните в него места, срокове, количество и дървета сече, събира, добива, взема или извозва от горския фонд каквито и да било дървета или част от тях, включително отсечени или паднали, се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от хиляда до двадесет хиляди лева. Ключовата дума е „количество“ - трябва да не превишаваш добива на това, което ти е разрешено.

Ето какво още казват от BIRD:

"За 2020 г. (към 20 септември) според регистъра на сечите е разрешен добив на 7 032 982 кубика дървесина като според регистъра на превозните билети, са добити и транспортирани от гората 1 331 994. При 1/4 от издадените 46 532 позволителни за сеч, а именно за 12 113 позволителни за сеч, обаче е допуснато превишение на допустимите количества сеч, което сумарно възлиза на 284 470 кубика.

Положението с незаконната сеч - глобиха човек, защото подал сигнал

Хората от село Бранковци, област Видин, протестираха със запалена свещ в ръка срещу безразборна и незаконна сеч. Според тях са унищоже...

За 2019 г. според регистъра на сечите е разрешен добив на 8 941 227 кубика дървесина като според регистъра на превозните билети, са добити и транспортирани от гората 6 692 046. При повече от 1/3 от издадените 62 206 позволителни за сеч, а именно за 23 521 позволителни за сеч, обаче е допуснато превишение на допустимите количества сеч, което сумарно възлиза на 603 438 кубика.

За 2018 г. според регистъра на сечите е разрешен добив на 9 226 369 кубика дървесина като според регистъра на превозните билети, са добити и транспортирани от гората 7 139 032. При повече от 1/3 от издадените 67 238 позволителни за сеч, а именно за 26 739 позволителни за сеч, обаче е допуснато превишение на допустимите количества сеч, което сумарно възлиза на 691 066 кубика.

За 2017 г. според регистъра на сечите е разрешен добив на  9 217 292 кубика дървесина като според регистъра на превозните билети, са добити и транспортирани от гората 7 048 949. При повече от 1/3 от издадените 65 025 позволителни за сеч, а именно за 25 359 позволителни за сеч, обаче е допуснато превишение на допустимите количества сеч, което сумарно възлиза на 649 655 кубика.

За 150 млн. лева е нелегалният дърводобив у нас през 2019 г.

По данни на Центъра за изследване на демокрацията нелегалният дърводобив у нас за миналата година е в размер на 70-150 млн. лв., като ...

2016 г. не е включена в анализите на данните за превозните билети и изнесената дървесина по тях, тъй като те са пълни с грешки  и вероятно са нарочно объркани, за да се прикрият  огромни нарушения. Но и при тях, отново за около 1/3 от издадените 60 922 позволителни за сеч, с превишение са 19 775 позволителни за сеч, като количествата дървесина обаче остават абсолютно неизвестни".

При всички тези данни, шокиращото е, че всъщност през 2020 година има най-малко превишение за последните 4 години. Вероятно причината е пандемията от коронавирус.

В повечето случаи превишената сеч по позволително е оправдана с незаконна сеч, със събиране на сухи паднали дървета, преходни обекти, разширение на короядни петна, и най-вече с неверни данни за горите (често в пъти), с технически грешки и с неточна горска инвентаризация, коментират от BIRD.

От извадените данни от различни протоколи на ИАГ, изпъква едно име - „Маркони Груп Лес“. Само че то е изписано в много от случаите различно – като ЕООД, или с удвояване на букви. „Маркони Груп Лес“ ООД се води на името на Пенка Бангеева, но бившият собственик е Евгени Шишков от Девин. Повече подробности – ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Къде в Европа жилищата са най-скъпи и колко са готови да плащат хората?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика