Законът за извънредното положение блокира обществените поръчки

7067
Законът за извънредното положение блокира обществените поръчки
Снимка: АПИ

С 2 неясни члена в Закона за мерките при извънредно положение парализират бизнес за милиони. Това са член 3 и член 4 от текстовете, които гласят:

"Чл. 3. За срока от 13 март 2020 г. до отмяната на извънредното положение спират да текат:

1. процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, с изключение на сроковете по наказателни производства, по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест и производства, свързани с мерки за принуда;

2. давностните и други срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват или прекратяват права или се пораждат задължения за частноправните субекти, с изключение на сроковете по Наказателния кодекс и Закона за административните нарушения и наказания;

3. сроковете за изпълнение на указания, дадени от административен орган на страни или участници в производства, с изключение на производствата по Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове;

4. сроковете по глава пета, раздел I и III, глава осма, раздел V, глава десета и глава дванадесета, раздел I, II и IV от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с изключение на срока по чл. 38, ал. 1, т. 2 от същия закон;

5. сроковете по чл. 175в, ал. 1 – 3 от Закона за съдебната власт, с изключение на срока по чл. 175в, ал. 1, т. 2 от същия закон.

Чл. 4. Удължават се с един месец от отмяната на извънредното положение:

1. сроковете, определени в закон, извън тези по чл. 3, които изтичат по време на извънредното положение и са свързани с упражняване на права или изпълнение на задължения на частноправни субекти;

2. действието на административните актове, което е ограничено със срок и изтича по време на извънредното положение."

Законът за извънредното положение заради коронавируса: Най-важните мерки

След поредно близо 14 часово изтощително заседание, Народното събрание окончателно прие новия закон за мерките по време на извънредното...

Според тях, по време на извънредното положение (13 април) спират да текат сроковете по административни производства, а действията по административни актове се удължават с един месец.

Сега държавата чака становище от Агенцията по обществени поъчки (чиито решения са задължителни за изпълнение), която пък чака тълкуванието на ресорните комисии в парламента, какво точно означава това,което са приели. В същото време строежи за милиони на пътища са на трупчета. За това алармира "24 часа".

Законът за мерките и действията по време на извънредното положение беше обнародван на 24 март, след като преди това депутатите уважиха забележките във ветото на президента Румен Радев. Как обаче беше "роден" Законът за мерките по време на извънредното положение можете да проследите в тези статии.

Със сигурност спират обществени поръчки като такива за закупуване на хигиенни материали, дезинфектанти, медицински изделия и лични предпазни средства, закупуване на медицинска и лабораторна апаратура, дейностите по обезвреждане на пестициди и болнични отпадъци и подобни. Това разяснява и самата Агенция по обществени поръчки в съобщение от 24 март, публикувано на страницата на институцията

В края на съобщението пише, че “към настоящия момент се разглеждат разпоредбите на чл. 3 и 4 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение с оглед отражението им върху всички срокове за провеждане и приключване на обществените поръчки”, цитира го "24 часа". И от тогава няма второ съобщение, с което да се разясни как е се процедира при големите обществени поръчки.

Фактическо военно положение: Армията стана полиция заради коронавируса

С гласуването на второ четене на текстовете от Закона за мерките по време на извънредното положение, парламентът окончателно даде на ар...

Вече втора седмица.

Всъщото време обаче всек ден има съобщения за обявяването на нови обществени поръчки в електронния портал на агенцията. Според вестника за миналата седмица са 10-15 на брой.

По тях обаче нищо не се случва, защото все още не е ясно дали сроковете им не са в графата "свързан с упражняване на права или изпълнение на задължения на частноправни субекти”, защото точно те спират да текат до 13 април.

Проблем има и при сроковете за обжалване на обявените поръчки: не е ясно дали срокът за обжалване на обявени поръчки въобще тече по време на извънредното положение. Обикновено този срок е 10- дневен. Обжалването се прави пред Комисията за защита на конкуренцията, която от своя страна обяви още преди две седмици, че прекратява заседанията си.

Шефът на управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” Георги Терзийски каза пред “24 часа”, че ведомството е насред изпълнението на десетки процедури, някои от които са пред финализиране и трябва да се сключат договори. Но не се знае какво трябва да се прави.

АЗП: Депутатите забравиха колекторските фирми в Закона за извънредното положение

"От Асоциацията за защита на потребителите сме скандализирани от народните представители, които забравиха да вкарат в новия Закон за ме...

“Засега не обявяваме нови процедури, но трябва да знаем какво правим със заварените. Не виждам начин например да изпълним изискването при отварянето на офертите да присъстват представители на всички кандидати плюс медии. И това е най-малкото”, каза той.

От самата Агенция по обществени поръчки казаха: “Ние работим по изясняването на тези два члена, все пак не сме ги писали ние и не можем да си позволим да ги тълкуваме”. Но не уточниха с кого точно се съвещават – правната комисия, където са създадени, а и целият парламент, който ги е гласувал, са разпуснати.

Чия е идеята? "24 часа" са проверили - текстовете на чл. 3 и 4 на закона са написани във вида, в който са приети, още в текста на вносителя - група депутати от ГЕРБ, начело с шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Какво още се опита да прокара Менда Стоянова вижте тук.

По време на разглеждането им на прословутото 9-часово заседание на правната комисия на 18 март предложение за тотална забрана на всякакви обществени поръчки прави Филип Попов от БСП. То обаче е отхвърлено от мнозинството с мотива, че има точно разписани текстове, които регулират обществените поръчки, а и не може да се спре купуването на медицински материали и апаратура. Така текстовете оцеляват до гласуването им в пленарната зала, както и по-късно при прегласуването им заради президентското вето. Тогава това не прави впечатление никому, защото всички са заети със схемата 60/40, наказанията за неспазване на карантината, сроковете за плащане на битови сметки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com