Зам.-шефът на КФН Ралица Агайн се отказа от свръхправомощия

13065
Зам.-шефът на КФН Ралица Агайн се отказа от свръхправомощия
Снимка: БГНЕС

Ралица Агайн се отказа от свръхправомощия като зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), предвидени в новия Кодекс за застраховането, в полза на колективния орган. Това стана днес по време на второто четене на кодекса в икономическата комисия на НС, информира БГНЕС.

Тежките правомощия трябва да бъдат възложени на колективен орган, тъй като това представлява огромна тежест за едно лице, потвърди тя пред медиите след заседанието. Проверката на балансите и стрес тестовете ще покажат какво е истинското състояние на застрахователите, коментира Агайн. Често неплатени застраховки по една или друга причина отиват за плащане от Гаранционния фонд, а те са за милиони, добави тя. За методиката за проверка вече има направена обществена поръчка за избор на консултант, утре престои отваряне на офертите, надяваме се да привлечем международен консултант с голям опит, който да я подготви добре, продължи Агайн.

Ралица Агайн отново става зам.-председател на КФН

Предишен кадър на Комисията за финансов надзор отново ще заеме пост там. Депутатите попълниха с нови членове КФН, тъй като мандатът на ...

При написването на Кодекса за застраховането са взети пред вид становищата на всички заинтересовани организации, в това число на Асоциацията на застрахователите и на Гаранционния фонд, поясни тя. В разглеждания документ се предвижда застраховката „Гражданска отговорност“ да не може да бъде издавана онлайн.

Застрахователни дружества започнаха подписка за възможността застраховката „Гражданска отговорност“ да може да бъде издавана онлайн. Информационната система на тази застраховка се поддържа изцяло от застрахователите, които я предлагат, посочи Агайн. Тя даде пример - миналата година установихме, че се налага спешна промяна на наредбата, която регулира задължителното застраховане и я направихме, тъй като имаше колосален брой полици, които застрахователите отчитаха за прекратени със задна дата. Дошла е претенцията за обезщетение, ПТП е настъпило преди 5 години и застрахователят към този момент отчита, че полицата е била прекратена 5 години по-рано, защото не е имало платена вноска.

Сега наредбата, която регулира това указва, че полицата може да се прекратява само занапред. Една информационна система работи чрез хората и институциите, които поддават данни в нея, така че грешки стават, колкото и мерки да бъдат взети. При това положение е необходимо хората да разполагат с валиден документ, с който да могат да се защитят при спор, обясни Агайн. Става дума и за увредените лица, и за застрахования, който по някаква причина е станал причинител на ПТП.

На 7 октомври тази година депутатите приеха на първо четене Кодекса за застраховането без дискусии. Застрахователният пазар има оборот от 2 млрд. лева. и застраховани активи за около 6 млрд. лева.

Застрахователи искат намаляване на вноските им в Гаранционния фонд

Застрахователи поискаха намаляване на вноските в Гаранционния фонд, където се отчисляват средства от автозастраховките. След първото че...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика