Започват масирани проверки за вода в пилешките продукти

6631
Започват масирани проверки за вода в пилешките продукти

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще даде началото на масирани проверки, които ще започнат във връзка с прилагане на Наредбата за влагане на вода в пилешките продукти.

Събитието ще започне от 10:00 часа, на партерния етаж на Mall Bulgaria, съобщиха от пресцентъра на министерството.

От днес без вода в пилешкото месо

От днес (20-ти януари) влиза в сила наредба, която ограничава съдържанието на вода в пилешките продукти. Забранява се помпането на пи...

След проверка по темата през юни 2011 г. Комисията за защита на потребителите и Агенцията по храните установиха, че седем фирми са влагали вода над допустимите норми.

През май на същата година Министерството на земеделието започна да подготвя промени в съществуващата и тогава наредба, които определят допустимите количества вода в прясното месо. Тя обаче бе обнародвана едва в края на ноември 2012 г., а контролът по нея е в сила от 20 януари 2013 г.

Ограниченията са свързани с директива на Европейската комисия, която изисква производителите в страните членки да се съобразяват с посочените регламенти от 1 юни 2013 г.

С направените промени съдържанието на влага в пилешки продукти, произведени у нас, не може да бъде повече от 5%. Става задължителен и подробният етикет, с който да знаем дали купуваме цяло пиле, птича разфасовка, месна заготовка или продукт от птиче месо.

Търговците на храни в България са по-дисциплинирани, казва БАБХ

Благоприятната тенденция на по-дисциплинирано поведение от търговците на храни, която директорът на Българската агенция по безопасност ...

Забранява се помпането на пилешкото и с добавки, които увеличават обема му.

От Агенцията по безопасност на храните припомнят, че санкциите за тези, които не спазват наредбата, е 10 000 лв. при първо нарушение, а при повторно – 25 000 лв.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com