Заради неяснотата за два инцидента в АЕЦ "Козлодуй" се стигна до съд

12641
Заради неяснотата за два инцидента в АЕЦ "Козлодуй" се стигна до съд
Снимка: БГНЕС

Така и не научихме от оператора, регулатора или министъра на енергетиката какви точно са причините за двата инцидента през това лято, които наложиха намаляване на мощността на работа на АЕЦ "Козлодуй". Това констатира д-р Петър Кърджилов*, който се обърна към съда заради отказ да му бъде предоставена информация какво е станало.

Първият инцидент беше с турбогенератора на Блок 6 на 3 юли, а вторият инцидент, на 1 август, беше с две изключили едновременно главни циркулационни помпи. За тях двата Кърджилов поиска информация от АЯР по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) - по-точно окончателните доклади за оценка на инцидентите. Такива не са предоставени, като на 3 септември АЯР отказват, защото въпросите на Кърджилов засягат трета страна, в случая ядрената централа. "Отказът не е озаглавен като "решение", а е просто писмо до мен от заместващ председателя на АЯР Алексей Алексиев, казва Кърджилов. За сметка на това обаче в началото на септември разбрахме, че АЕЦ "Козлодуй" са похарчили около 30 000 лева за песен и клип със заглавие "Усмивка за теб" в чест на 45-тата годишнина на централата, добавя той.

ВАС отхвърли жалбата срещу изграждането на Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци

Петчленен състав на Върховния административен съд на Република България отхвърли жалбата срещу решение на Върховния административен съд...

Кърджилов напомня, че такива инциденти не са никак безобидни, като цитира бившият председател на АЯР Георги Касчиев, който посочва, че е много странно как така две помпи изключват едновременно.

Заради случилото се, е подадена жалба до Административен съд София-град. В жалбата са изброени основните нарушения на закона, включително, че подробните доклади за инцидантите не са отказани поради търговска тайна на третото лице АЕЦ "Козлодуй" ЕАД, че докладите представляват надделяващ обществен интерес, а председателят на АЯР е задължен според ЗБИЯЕ (Закона за безопасно използване на ядрената енергия) да предоставя обществено значима информация. Никъде в ЗБИЯЕ не е разпоредено, че председателят на АЯР трябва да се съобразява с волята на оператори на ядрени съоръжения, в случая с волята на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД, за да преодстави обективна информация на граждани, юридически лица и държавни органи относно състоянието по ядрената безопасност и радиационната защита, твърди Кърджилов.

Преди ддни Административен съд – Монтана отмени отказа на АЯР и ДП "РАО" и ги задължи да предоставят достъп до информация за констатации и препоръки (подробни доклади) на Националния ядрен регулатор при изграждане на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци. Достъпът до тази информация беше поискан от инженер-математик Петър Пенчев. Въпросното хранилище се изгражда приповърхностно за ниско и средно активни радиоактивни отпадъци, но от документи, представени в съда стана ясно, че една трета от планираните в инвентара на хранилището отпадъци са дългоживущи, с различно продължаваща във времето радиоактивност от няколко стотин, няколко хиляди и дори един милион години. Допълнителна наша информация показва, че в непостредствена близост до основата на строежа текат подпочвени води – обстоятелтво, което е в категорично противоречие със надежността и сигурността на всяко едно хранилище за радиоактивни отпадъци, посочва още д-р Кърджилов.

* Д-р Петър Кърджилов е квалифициран експерт на Международната неправителствена организация за прозрачност в ядрената енергетика Nuclear Transparency Watch, член на Съюза на учените в България, експерт по комуникация при рискове и кризи!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com