Заради неспазен срок от АПИ в договори и поръчки за 5,4 млрд. лева ли се заяжда Иван Костов с Асен Василев?

14044
Заради неспазен срок от АПИ в договори и поръчки за 5,4 млрд. лева ли се заяжда Иван Костов с Асен Василев?
Снимка: БГНЕС

Миниатюрно нарушение откри Агенцията за държавен финансов контрол при проверка на шест поръчки за почти 500 млн. лв. и девет договора на обща стойност 4,9 млрд. лева, възложени от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Нарушението е неспазен 30-дневен срок за обявление на възложена обществена поръчка. За това нарушение е съставен на възложителя акт за установяване на административно нарушение. 

Карлос Контрера обвини Комитова и АПИ за "злополучния ремонт“ на пътя София-Перник

"Злополучният ремонт на пътя София-Перник. След вещата намеса на неадекватната министър Комитова, след професионалния подход на АПИ, сл...

Проверени са за законосъобразност, икономическа обоснованост и документална отчетност при възлагането, изпълнението и контрола по изпълнението на договорите за проектиране, проучване (включително и археологическо), авторски надзор, строителен надзор и строителство на участъци от автомагистрала „Хемус“, сключени в периода от 01.01.2017 г. до 31.12.2020 г., по които възложител е Агенция „Пътна инфраструктура“, а изпълнител е „Автомагистрали“ ЕАД.

Втората партида договори в проверката е за проектиране, проучване (включително и археологическо), авторски надзор, строителен надзор и строителство по модернизацията на републикански път I-1 (Е-79) в участъка между градовете Ботевград и Видин, сключени в периода от 01.01.2017 г. до 31.12.2020 г. , с изпълнител „Автомагистрали“ ЕАД.

Третата проверка е за проектиране, проучване (включително и археологическо), авторски надзор, строителен надзор и строителство по модернизацията на републикански път I-1 (Е-79), в участъка между градовете Мездра и Ботевград, от км. 167+367 до км. 194+122. Обектът е разделен на два лота, а договорите са сключени в периода от 01.01.2017 г. до 31.12.2020 г.  

Точно на тези констатации се позова бившият премиер Иван Костов, който в предаването „Лице в лице“ по bTV каза, че от „Промяната продължава“ трябва да забележат, че силно са загубили доверието на останалите политически сили.

Разкритие на BIRD: Обществени поръчки за 25 млн. лв. прокарани “на тъмно” в Министерството на външните работи

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи през периода 2017 – 2021 г. Екатерина Захариева е заобиколила...

"Те си служат с неистини – примерно, че Кирил Петков не е бил двоен гражданин, когато е бил подписал декларацията си. Неистина е, когато като финансов министър Асен Василев говореше, че АПИ е извършвала колосални нарушения. Оказва се сега, че финансовият контрол казва, че пътната агенция не е извършила нищо", каза Костов. Василев обаче говореше за съвсем различно количество пари - 31 млрд. лева между 2019 и 2021 година.

По думите му, неистина е и твърдението им, че водят преговори с "Демократична България" и "Изправи се..." за сключване на предизборно споразумение.

"Тези неистини могат да се дължат и на неразбиране на институционалните правила, може да се прави и пиар, но това не е коректно в политиката. В този смисъл претенцията им да излъчат министър-председател и ключови министри няма да бъде разрешена от останалите", добави експремиерът.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари 2025 година

Колко са нужни за издръжката на 3-членно семейство?

Отлагането на либерализацията едва ли ще се отрази на цените на тока

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече в АЕЦ "Козлодуй", кога започва зареждането? (СНИМКИ)

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика