Засега: За да получат помощ, фирмите ще трябва да доказват 20% спад с фактури

5900
Засега: За да получат помощ, фирмите ще трябва да доказват 20% спад с фактури
Снимка: iStock

Всяка фирма, която има спад на приходите от продажби с над 20% заради коронавируса, ще може да кандидатства за държавна помощ по схемата 60/40 за 3 месеца, пише в. 24 часа. 

Това е разписано в последния вариант на постановлението за компенсациите, което трябва да се гласува от Министерския съвет.  То ще влезе в сила със задна дата- от 13 март. А фирмите ще могат да подават документи онлайн от вторник пред Агенцията по заетостта.

Всеки работодател, който със своя заповед е преустановил работата на предприятието, на част от него или на отделни работници и служители или е установил непълно работно време, може да подаде искане за компенсации. Но трябва да докаже спад на приходите през текущия месец с не по-малко от 20%. Спадът през март ще се сравнява със същия период на 2019 г. Регистрираните фирми по ДДС ще трябва да предоставят копие от дневниците за продажби, а останалите - опис на фактури.

Тези предложения бяха направени от Българската стопанска камара, а тристранката ги прие.

Документите ще се подават електронно в Агенцията по заетостта.

Испанска принцеса почина в Париж от коронавирус

Испанската принцеса Мария Тереза де Бурбон-Пармска е първият член на кралско семейство, починал от COVID-19. "Този следобед сестра ни...

Фирмите няма да доказват спад на приходите, ако дейността им е била спряна със заповедта на здравния министър. Те ще бъдат изброени в списък.

Държавата ще плаща 60% от брутната заплата на служителите, които са заплашени от съкращение - на база осигурителен доход. Останалите 40% трябва да се покрият от работодателите, но те ще трябва да платят всички осигуровки. Точно това предложение е препъни камъкът между държавата и социалните партньори.

В самото постановление няма как да бъде разписана друга схема освен 60/40, защото точно тези цифри са вкарани в Закона за извънредното положение. От КРИБ и АИКБ обаче настояват за законодателна промяна в него. Причината е, че заложеното съотношение 60/40 я прави неприложима за огромната част от българските фирми, особено за микро-, малките и средните предприятия.

“Няма нагласа в понеделник парламентът да поправи закона. Има нагласа правителството да одобри това постановление”, обясни председателят на АИКБ Васил Велев пред Нова тв.

Според него, схемата 60/40 трябва да важи възможно най-кратко, като той визира де факто месец март, а през това време да се направи ремонт на закона. “За да даде държавата 23 лв., трябва предприятието, на което му е забранено да работи и няма приходи, да даде още 77 лв. - това е 100% от нетния доход на работника. А това неработещо предприятие, което е без приходи, има да плаща и данък сгради, такса смет и други постоянни разходи - например за охрана или по кредити”, обясни Велев защо схемата не е работеща.

Най-известният американски учен прогнозира до 200 000 жертви на коронавируса в САЩ

Най-известният американски учен обяви днес своята прогноза, че пандемията от коронавирус може да отнеме от 100 000 до 200 000 живота в ...

При малкия и средния бизнес, където са над 3/4 от наетите българи, бюджетът се връзва месец за месец. Там няма такива резерви, които да позволят, особено пък за два или три месеца, да бъде приложена такава мярка, каза още той.

Ако работникът отиде на борсата, държавата ще му плаща 60% от заплатата, а не 23%. Бизнесът иска и поправка на чл. 6 от Закона за извънредното положение, в който е записано: “До отмяната на извънредното положение не се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непаричните последици като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи”. Този текст позволява да не се плаща и за доставки, и за нищо, предупреждава шефът на АИКБ.

“Всеки на всекиго може да не плаща”, заяви той.

Този инструмент е за спешна подкрепа за покриване на доходите на работниците. Няма как за 2 седмици да обявим всички мерки, които да покрият всички възможности, обясни социалната министърка Деница Сачева пред “Канал 3”.

Ще има ли кадри за туризма след месеци застой?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика