Заведенията пак се възмутиха, че били огнища на коронавирус и атакуваха здравния министър с негови цитати

3299
Заведенията пак се възмутиха, че били огнища на коронавирус и атакуваха здравния министър с негови цитати
Снимка: БГНЕС

"Явно отново се налага да напомним позициите на временния здравен министър Стойчо Кацаров по отношение на вируса, преди да заеме поста. В интервю за ТВ7/8 от 14.09.2020 г. той заявява, че "въздушно-капковите зарази няма как да бъдат спрени, просто трябва да се изчака около половината от хората да изградят имунитет, както се е случвало много пъти в историята“. Д-р Кацаров подчертава, че повечето маски, които хората носят, не спират вируса и допълва, че според него вероятно половината хоспитализирани не са били за болница. Преди това, в участие от 28.02.2020 г. в Нова ТВ той заявява, че "Процентът на починали от новия китайски вирус е като при останалите щамове. Даже някои от предишните епидемии са били с по-висока смъртност. Свинският и птичият грип бяха много по-опасни, но нямаше такава паника", казва тогава Кацаров". Това е една от основните опорни точки в нова позиция на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ), водени съответно от Ричард Алибегов и Емил Коларов.

Позицията идва заради интервю на зам.-здравния служебен министър д-р Димитър Петров. Той е поредният лекар, който повтаря очевидното - когато сме в компания и сме шумни, говорим много и силно на близко разстояние, рискът да се заразим с COVID-19 се увеличава много. Едно от местата, на които се държим така, са дискотеките, нощните клубове, баровете, ресторантите и заведенията.

Алибегов се оплаква как се готвят мерки за коронавируса, но в неговото заведение под 10% от персонала е ваксиниран

Под 10% от персонала в заведението на Ричард Алибегов са ваксинирани. Опитвал съм се да водя разговори с персонала, абсолютно добровол...

"Желаем да подчертаем, че подобни изказвания и разнопосочни послания, които идваха в разгара на пандемията, разколебаха много хора по отношение на опасността от вируса и необходимостта от ваксинация.

Да, но това изказване си остана само на думи! Ваксинацията на българските граждани продължава да върви мудно и с недоверие, за което основна вина носят подобни изявления. А се планира битката срещу COVID-19 в т.нар. "Национален план за справяне с пандемията от Sars-CoV-2" да се води основно с ограничаване работата и затваряне на заведенията", възмущават се организациите на Алибегов и Коларов. И напомнят по адрес на Кацаров: "Вече в качеството си на министър на 21.06.2021 г. той заявява пред ТВ7/8: „Единственото средство, което е дало рязък резултат и спад в заразяването и смъртността са ваксините. Нито маските, нито дистанцията имат такъв видим ефект върху разпространението на вируса“.

Съответно, БАЗ и СЗБ искат оставката на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, като казват още нещо: "Освен това „планът“ предвижда локални затваряния по места, което лишава бизнеса от възможност да използва обезщетения. Програми за такива, така или иначе, към момента не са налични, въпреки заявлението на министър Кацаров от трибуната на парламента, че такива се очаква да има тази седмица".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика