Земеделци искат специален режим на работа в сектора

3396
Земеделци искат специален режим на работа в сектора
Снимка: Gettyimages

„Национален земеделски форум“ предлага ангажимент за наемане в селското стопанство на хилядите останали без работа заради кризата, съобщиха от Асоциацията на земеделските производители в България.

Заетите в селското стопанство и хранителната индустрия да бъдат поставени под специален режим на карантина, с което да не се допуска блокиране на постоянния цикъл на работа в тези ключови за националната сигурност сектори. Това е искането на почти всички браншови организации от земеделието, животновъдството, преработката и производството на храни, обединени под шапката на „Национален земеделски форум“.

Култура в криза: Какви спешни мерки трябва да предприеме държавата?

Нужни са спешни мерки в областта на културата и създаване на извънреден фонд за подпомагане на културни дейци и организации. За това се...

Единният апел е адресиран до премиера Бойко Борисов, председателя на оперативния щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, министъра на земеделието Десислава Танева и здравния министър Кирил Ананиев.

Отвореното писмо е по инициатива на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

Организациите настояват за въвеждането на специфичен режим на карантина за работещите - с определението „критични работници“. Като такива се възприемат всички заети и ангажирани в първичното селскостопанско производство, неговата преработка и производство на храни.

При сегашния ред за карантиниране съвсем скоро цели предприятия рискуват да бъдат затворени, защото само при един заразен, всички работници ще трябва да бъдат поставени под карантина, а стотици производства, от които зависи прехраната на населението, да преустановят работа.

"Това положение е пагубно не само за конкретното стопанство и заетите лица, но би създало и редица опасности за населението и националната сигурност. Освен проблема с липсата на работна ръка в сектора, трябва да се знае, че нашите работници са тясно специализирани и не могат да бъдат заменени от нови, при случай на карантина. В случай, че се предвиди зелен коридор за наши работници към европейски държави, допълнително ще настояваме пред щаба те да не бъдат допускани обратно в страната и да бъдат своевременно информирани за това, заяви Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ.

Над 470 лични предпазни средства ще дари община Куклен на медици

5 000 лева отдели Общинският съвет на Куклен за закупуване на 471 лични предпазни средства - защитни облекла от най-висок защитен клас...

От Асоциацията на земеделските производители в България подготвят предложения за други социално-икономически мерки, които ще бъдат представени допълнително пред Оперативния щаб и Народното събрание

Близо 40 браншови организации настояват работещите да имат правото да изпълняват задълженията си при стриктно определени правила за безопасност. В призива се подчертава, че земеделските стопани от сектор „Животновъдство“, както и всички преработватели и производители по агро-хранителната верига познават отлично пораженията, които инфекциозните заболявания причиняват при животните. Земеделските производители от години са изградили стриктна дисциплина в прилагането на мерки за превенция срещу зарази като африканска чума по свинете и птичи грип.

Извънредното положение създава много притеснения за животновъдите, при които процесът на работа е непрекъснат. Новите мерки на кризисния щаб предвиждат при заболели хора, под карантина до 28 дни да останат и всички, които контактни с него.

"Производственият процес в животновъдните обекти не трябва да бъде спиран. Представете си, че ако една ферма остане без персонал и за един ден - това означава закриване на предприятието. В нашия сектор всеки работник е контактен с другите и дори различните смени контактуват помежду си. Дори само един или двама работника да имат проблеми, няма кой да обслужва животните", категоричен е Иван Ангелов, член на АЗПБ и собственик на най-голямата българска компания за производство на яйца от свободно отглеждани кокошки.

Специфичният режим на карантина, предложен от организациите, се изразява в разрешаването на карантинираните работещи да могат при стриктно определен от работодателя маршрут и при организиран служебен транспорт да се предвиждат до работното си място, да прилагат под контрол утвърдени със заповед на ръководител правила за лична дезинфекция, да полагат труд в регламентираното работно време, след което по съответния маршрут и с организирания служебен транспорт да се прибират на деклариран от тях актуален адрес на местоживеене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика