Земеделският министър моли големите вериги да сложат цена на хляба, в която няма печалба

4411
Земеделският министър моли големите вериги да сложат цена на хляба, в която няма печалба
Снимка: БГНЕС

Увеличение от 20-30 стотинки на хляба за мен е нереалистично, защото поскъпването на пшеницата не се пренася изцяло кумулативно в цената на хляба. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов.

Порожанов обяви и, че говорил с всички големи търговски вериги да няма печалба що се отнася до цената на хляба, но да има надценка само колкото да се покриват определени други разходи – например брак. Дали обаче ще има съгласие още не е ясно. Идеята на земеделския министър била и да има среща с премиера, но трябвало да се внимава да не се стигне до обвинения в картел.

Хлябът поскъпва - а можеше ли да не е така?

Защо хлябът поскъпва? Отговорът от страна на бранша е доста тривиален и често срещан не само що се отнася до този бранш, но и до други ...

Чума по козите и овцете – държавата я е страх да приложи закона

Темата е от два месеца, лично се срещнах с фермерката Ана Петрова и мъжа ѝ Христо Христов и след това те се затвориха, не дават никакъв достъп на ветеринари, което е нарушение на закона. Това обясни земеделският министър Румен Порожанов, след като Нова телевизия го попита толкова ли не може държавата да вземе проби. Законът едва ли не трябва да бъде приложен със силови действия, призна Порожанов защо има бавене, "а някои хора само това чакали".

Ще направим проби, за да видим от какво умират животни във фермата на Петрова в Болярово – дано да е от преяждане, добави министърът. И предупреди, че поведението на Петрова пречи да бъде вдигната забраната за търговия с продукти от животински произход от областта. Самата Петрова обаче твърди, че след като ѝ умрели животни от преяждане, канила ветеринари да вземат проби, но никой не дошъл. А министърът добави, че най-вероятно вече е отнет и статутът на животновъдно стопанство на фермата на Петрова.

Горски драми

И предишното, и сегашното правителство мълчат за схемите на скандален горски директор

Скрита камера показа сериозни подозрения корупционна схема с участието на новия стар директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ)...

Познавам директора на Софийската горска дирекция само по работа, конкретният случай ме изненада, коментира Порожанов пред Нова телевизия по повод скандалите в горския сектор от последните две седмици. Припомняме, че вчера (18 септември), бяха задържани петима души, като сред тях е директорът на Регионалната горска дирекция в София Милко Христов, както и директорът на Горското стопанство в Своге Петър Петров. Подозренията са, че те са извършвали незаконен добив и тъговия на дървесина, както и че са действали като организирана престъпна група, подпалила автомобил. Христов е назначение на подалия през миналата седмица директор на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов, който подаде оставка, защото свързана с него фирма е поела на завишена цена (над два пъти) доставката на колчета за телената ограда в Североизточна България, която трябва да спира движението на диви животни от Румъния към България – за да не се разпространява африканската чума по свинете.

По-скоро е някаква свързаност, която се търси, не цената на колчетата, каза Порожанов за Гогов. Той заяви, че твърденията са, че жената на Гогов доставяла колчетата, но това не е доказано, а оградата била построена точно когато трябва, за да бъде спряна африканската чума по свинете. Предали сме всичко на прокуратурата. Земеделският министър каза и, че официално Гогов е освободен от вчера следобед, след завършване на всички процедури. Порожанов не пропусна да каже, че африканската чума по свинете не е опасна за хората т.е. не става въпрос за зоонозна болест – такава, каквато може да се предаде от животни на хора и обратно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика