Златният шанс на Крумовград (ВИДЕО)

25305
Златният шанс на Крумовград (ВИДЕО)
Снимка: Илия Лазаров/Actualno.com

За пръв път след 40-годишно прекъсване в България бе открита нова мина. "Дънди Прешъс Металс" разкри пред обществото рудника "Ада тепе" в Крумовград и обогатителната фабрика – инвестиция за 164 млн. долара, която отвори стотици високоплатени работни места и съживи местната икономика.

В официалната церемония участваха премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на финансите Владислав Горанов, кметът на Крумовград Сабихан Мехмед и целият висш мениджмънт на "Дънди Прешъс Металс". Откриването бе празник за всички служители и партньори на компанията, както и за жителите на малкия родопски град.

"Ада тепе" е най-старият известен златодобивен рудник в Европа, а новите съоръжения са изградени за 2 години и над 2 млн. човекочаса. Те използват модерни технологии, отговарящи на най-високи екологични изисквания. Подобно на обекта на канадската компания в Челопеч, предприятието произвежда златен концентрат, който впослествие се продава за преработка на металургични заводи. От 1 тон концентрат се извлича около 1 кг злато.

Разработването на златната мина е огромно събитие за район, разчитащ главно на тютюнопроизводство за поминъка си. Средната заплата в новия обект на "Дънди Прешъс" е 2100 лв. бруто, а според премиера Борисов тя може да достигне 2700 лв. през март догодина. Министър-председателят поиска от канадската компания да дава по-големи заплати, "защото работниците са нашето бъдеще".

Изпълнителният директор на компанията-майка Dundee Precious Рик Хаус похвали инвестиционния климат, висококвалифицираните кадри и регулаторната среда в България. Той изрази задоволството си, че служителите бързо усвояват модерните технологии в процеса на работа.

(какво разказа Рик Хаус пред Actualno.com, може да прочетете през уикенда)

В мината, където най-ниската основна заплата е около 1600 лв., работят 279 души, от които само 9 не са местни. Добиват се около 800-850 000 тона руда годишно, тя се обогатява във фабриката, за да се превърне в концентрат, от който се извличат 80-85 000 унции злато. Капацитетът на рудника "Ада тепе" е 8 години, но работата на предприятието в Крумовград може да продължи, ако бъдат открити други залежи в района.

"Траките и хората, живели по тези земи, са най-старите миньори в света. Миньорството е в нашите гени", каза д-р инж. Илия Гърков, изпълнителен директор на "Дънди Прешъс Металс Крумовград".

Компанията работи с мисъл за благополучието на местната общност. "Голяма част от минния бизнес зависи от връзката ни с местната общност. Когато започнахме преди 15 години, искахме да бъдем различен вид минна компания. Затова преработихме проекта си, за да изградим правилната връзка с местната общност", каза Джонатан Гудман, председател на борда на директорите на "Дънди Прешъс Металс".

"Благодаря на хората, които ни разбраха и ни подкрепиха. Този проект е пример за целия минен свят как фирма и общност могат да работят заедно", изтъкна Гърков.

Отпадъците от добивната дейност се отделят в специално интегрирано съоръжение за съхранение на минни отпадъци, което щади околната среда. Използваната вода за добива се пречиства и употребява отново, за да няма загуби.

Компанията учреди и фонд от 5 млн. долара, предназначен за развитие на местния бизнес, така че хората в района в бъдеще да имат независим поминък и извън рудодобива. „Дънди Прешъс“ ще подпомага множество образователни, социални и културни инициативи в района.

Най-големият печеливш от функционирането на новия рудник безспорно е местната общност. Давайки сигурна и високоплатена работа, "Ада тепе" е шанс за хората в Крумовград да останат (или да се завърнат) в родния край. Там, където са домът, близките и приятелите им. Там, където принадлежат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика