Автомобили под забрана

6253
Автомобили под забрана
Снимка: Porsche

Съвсем наскоро австралийските борци за правата на пешеходците поискаха от Ford да премахне от модела си Focus RS режим на управляващата колата електроника, който позволява приплъзването на задната част (дрифтиране). Причината е, че подобен тип шофиране представлява опасност за хората край пътя. Забраната все още не е факт, но пък има други любопитни ограничения, на които са подложени някои модели. И те действително са въведени от властите в различни държави.

Ford Mustang GT

Отново са замесени инженерите на Ford, които освен технология за дрифтиране само с натискане на един бутон са измислили и друга система. С нейна помощ дори най-неопитният собственик на купето Mustang GT (същото е оборудвано с 5,0-литров мотор) могат без проблеми да въртят гуми на място. Добре познатата на любителите на дрифта функция се казва Line Lock. Тя работи по следния начин - шофьорът избира съответния режим от компютъра на колата си, след което електрониката блокира предните спирачка. Водачът трябва единствено да натисне газта и да се наслаждава на унищожаването на задните си гуми. От Ford са категорични, че Line Lock е само за писта, където целта е да загрее гумите преди старт.

Само че никой не им повярва. Особено властите в Австралия, които особено много държат на безопасността на пътя. На Зеления континент хулиганското поведение зад волана е обединено под термина "hooning" и се наказва със страхотни глоби. За въртене на гуми санкцията е около 2500 местни долара, така че във Ford бяха принудени да премахнат Line Lock от автомобилите, предназначени за местния пазар. За щастие, това става лесно и не се налагат конструктивни изменения в Mustang GT.

Chevrolet SS

Какво му е лошото на седана Chevrolet SS? Изглежда добре, има 6,2-литров V8 с 420 к.с. и 582 Нм, който предава мощността към задната ос, и струва с 20 000 долара по-малко от BMW M3. Само че израелците откриха недостатък, при това доста сериозен. Това е името, което според Chevrolet означава Super Sport. Напълно естествено в Израел го свързват със специалните части на германската армия от Втората световна война. И съответно властите в страната забраниха продажбата на Chevrolet SS.

Черни автомобили

Годината е 2015. В ЮАР успешно премина първата операция по присаждане на пенис, а в Чили започна направата на най-големия телескоп в света. Властите в Туркменистан решиха да бъдат новатори в друга насока и забраниха вноса на черни автомобили в страната. Забраната официално не бе обявено, но все в един от местните вестници се появи съобщение, че черни коли няма да се пропускат без митницата. А аргументът бе направо безумен: "Купувайте си бели автомобили, бялото носи късмет!"

Екстравагантното решение на властите в Бившата съветска република засегна не само обикновените граждани. Още през 2014 г. всички държавни чиновници от най-висок ранг - около 160 човек, слязоха от своите черни служебни автомобили, за да се качат на бели Mercedes-Benz E-Class.

Porsche Carrera GT

През септември 2006 г. в САЩ влиза в сила правило, според което всички нови автомобили в страната трябва да бъдат оборудвани с фронтални въздушни възглавници с изменяема степен на разтваряне. За разлика от предишните, те се отварят само в случай на нужда. Електрониката анализира данните от сензорите и мигновено взима решение за отварянето на възглавницата. Ако компютърът прецени, че предпазният колан е достатъчен, еърбегът не се отваря, защото може да нарани водача и пътника до него.

По същото време в Лайпциг (Гер) компанията Porsche произвежда своята суперкола Carrera GT, оборудвана с 5,7-литров бензинов V10 мотор с 605 к.с. Всички те отиват към задната ос, като автомобилът не разполага със система за стабилизация. Машината има въздушни възглавници, но те са стандартни. И съответно суперколата е забранена в Щатите, които нарушава производствените планове на Porsche.

Tatra 87


В края на 30-те години на миналия век офицерите от Третия райх, които служат в току-що окупираната Чехословакия откриват местните автомобили. Един от тях - Tatra 87, която една от най-бързите машини за своето време. Четиривратката е оборудвана с 3,0-литров двигател с 8 цилиндъра, който развива около 90 к.с. Максималната скорост на автомобила е отлична за това време - около 160 км/ч. Това се харесва на немците, но големият проблем се оказва управляемостта на колата, която е трагична. Инцидентите следват един след друг, като в крайна сметка при катастрофи умират повече немски офицери, отколкото при бойни действия в Чехия.

Пред ръководството на германската армия изходите от положението са два - да бъде закрита компанията-производител или да бъдат забранени автомобилите Tatra 87. Решено е второто, като се твърди, че нареждането идва лично от Адолф Хитлер, който също много харесвал автомобила и смятал, че с малко промени той ще има добро бъдеще.

Chevrolet

В историята на логото на Chevrolet няма каквито и да е тайни или загадки. Основателят на General Motors - Уилям Дюрант,я вижда на плакат в хотел в Париж през 1908 г. и след 5 години папийонката става официална емблема на марката. В продължение на цял век никой не вижда проблеми в това, докато не идва 2012 г. Тогава ислямистката група Салафия от Египет издава фетва, според която на всички мюсюлманин се забранява да си купуват и да карат коли на Chevrolet.

Лидерът на групировката просто решил, че е грешно правоверните да се возят на автомобили, чието лого напомня християнски кръст. Въпреки фетвата колите на Chevrolet все още се продават в Египет. А дали тя се е отразила на резултатите им, едва ли някой знае....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com