BMW показа свирепо и много леко купе

9236
BMW показа свирепо и много леко купе
Снимка: BMW

През тази година спортното подразделение на BMW празнува 50-годишен юбилей и в чест на това събитие подготвя няколко приятни изненади за феновете на марката. Първата вече е факт – премиерата на ново спортно купе, което носи името M4 CSL. В превод от немски названието означава Coupe Sport Leichtbau („леко спортно купе“), като се използва за трети път в историята на баварски производител.

Новият модел до голяма степен е свързан със състезателно M4 GT3, от което е взаимствал редица технически решения. Той ще излезе в ограничена серия от 1000 бройки и това със сигурност ще го направи още по-ценно за феновете на марката и за колекционерите на спортни коли.


Голямото предимството на M4 CSL e ниското тегло. Той тежи 1625 кг, което е със 109 кг по-малко от BMW M4 Competition. За целта купето е поставено на „диета“, като инженерите на BMW M са се отказали от системата за задвижване на четирите колела, а също така са премахнали задните седалки и част от изолацията.

В същото време голяма част от елементите по-каросерията, сред които покрив, капак, спойлер, дифузьор, огледала и други са направени от композитни материали. За намаляването на теглото помагат олекотените колела и компоненти на адаптивно М-окачване с електронно управлявани амортисьори, което е с 8 мм по-ниско от стандартното, а също така карбоново-керамичните спирачки и титаниева изпускателна система.

Дизайнът на новото поколение с арх. Александър Йончев и новото BMW iX

Онзи момент, в който ще получим категоричен отговор за смисъла на човешкия живот вероятно ще бъде и този момент, в който същият смисъл ...

Намаленото тегло е комбинирано с увеличена мощност. При най-мощното BMW M4 – версията Competition, редовият турбомотор с 6 цилиндъра и обем 3,0 литра развива 510 к.с. В M4 CSL същият двигател разполага с 550 к.с., като максималният въртящ момент си остава непроменен – 650 Нм.

Задвижващият агрегат се отново се съчетава 8-степенна автоматична скоростна кутия M Steptronic автоматик с функция Drivelogic. Тя разполага с ръчен режим, при който предавките започнаха да се превключват по-бързо, отколкото на същия M4 Competition. Така новото BMW M4 CSL, което е със задно задвижване, ускорява от 0 до 100 км/ч само за 3,7 секунди и развива максимална скорост от 307 кмч/ч.

От BMW се похвалиха, че по време на последните тестове на легендарната писта „Нюрбургринг“, новото спортно купе е успяло да постигне време от минути и 20,2 секунди. А това е най-доброто постижение, записано от сериен модел на BMW.

В Германия цените на BMW M4 CSL започват от 165 200 евро. За сравнение, BMW M4 M4 Competition струва много по-малко – 71 000 евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com