Британские коли в стил "ретро" се завръщат

11731
Британские коли в стил "ретро" се завръщат
Снимка: David Brown Automotive

На фона на ставащите все по-модерни и високотехнологични нови автомобили се забелязва тенденция за завръщането на пазара на по-малки компании, които през миналия век бяха популярни, но по-късно бяха принудени да прекратят съществуването си. Това важи най-вече за Великобритания, където почти едновременно две фирми заложиха на създаването на модели в ретро-стил.



Първата е David Brown Automotive, която през 2014 г. показа модела Speedback GT (на снимката), създаден на платформата на Jaguar XKR. Бизнесменът Дейвид Браун и екипът му смятат да пуснат и подобно купе към името си, което използва елементи не само от Jaguar и Aston Masrtin, но и от колите на Ferrari и Maserati от 60-те години на миналия век.



Засега ретро-колата е известна под името Project 2, като по думите на Браун ще разполага с най-съвременните технологии и системи. Автомобилът ще получи същия 5,0-литров V8 двигател с компресор, с който бе оборудван и Speedback GT. Моторът работи с 6-степенна механична скоростна кутия, което позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 4,6 секунди. Цената на купето е 540 000 евро.

Завръщане на голямата сцена готви и легендарната марка TVR, която на автосалона във Франкфурт през есента ще покаже новия си модел. Той е разработен с помощта на известния британски конструктор Гордън Мъри, който е един от създателите на култовата хиперкола McLaren F1.



За автомобила се знае, че ще получи карбонова каросерия, която ще позволи теглото да бъде ограничено до 1200 кг. Под капака ще бъде поставе 5,0-литровия V8 двигател от Ford Mustang, който се комбинира с 6-степенна механична скоростна кутия. С доработката на двигателя се е заела английската фирма Cosworth, като се очаква мощността да бъде в рамките на 500 к.с.



Ускорението от 0 до 100 км/ч ще отнема около 4 секунди, а максималната скорост ще достигве 320 км/ч. До момента от TVR са събрали около 400 поръчки за първата серия на автомобила, която ще воси името Launch Edition. Клиентите ще получат колата на специална цена от 120 000 евро, като следващите серии ще бъдат по-скъпи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com