България изгуби битката с Турция за завода на Volkswagen?

12910
България изгуби битката с Турция за завода на Volkswagen?
Снимка: Volkswagen AG

Volkswagen окончателно избра Турция като мястото, където да построи новия си завод, съобщи специализираното германско списание Automobilwoche, цитирано от Reuters.

Надзорният съвет на автомобилния концерн е взел решение фабриката за 1.3 млрд. евро да бъде изградена близо до индустриалния център на южната ни съседка - Измир.

По-добрите условия, предложени от турската страна, са натежали при финалния избор за местоположение на новата фабрика. Сред тях са голяма финансова подкрепа (говори се за 100 млн. евро) и безплатен терен. За избора на южната ни съседка е помогнала и подкрепата на Катар, който държи 17% от акциите в концерна.

Сабах: Турция - изборът на Volkswagen за новата му мега инвестиция

Немският автомобилен производител Volkswagen е избрал Турция за новата си инвестиция в завода, според съобщения в медиите. Информацията...

Турция и България бяха двата основни кандидата за инвестицията на германците. От месеци медиите тиражират различни спекулации от "достоверни източници", даващи предимство ту на едната, ту на другата държава.

Нaй-пoдxoдящите лoĸaции за завода у нас бяха Coфия и Πлoвдив - в Kpeмиĸoвци и в Tpaĸия иĸoнoмичecĸa зoнa.

Макар Турция действително да има предимство, Volkswagen все още не е взел окончателно решение за локацията на новия си завод, като то се очаква през втората половина на август. Това твърдят източници на германския бизнес ежедневник Handelsblatt, според които концернът ще проучи как стои въпросът с върховенството на закона и защитата на човешките права в южната ни съседка.

Преди няколко седмици лично председателят на борда на директорите на Volkswagen Group Херберт Дайс е обиколил възможните локации за предприятието в двете страни. Той се е срещнал и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който умишлено избягва да коментира публично темата. Тогава се заговори, че концернът е взел предварително решение предприятието да бъде в южната ни съседка.

Турция има предимство пред България, тъй като разполага с разработена автомобилна индустрия и достатъчно обучени хора. В страната работят 9 големи автомобилни производители и 400 доставчици на части.

Германска медия: Volkswagen избра Турция за новия си завод в Източна Европа

Германският автомобилен гигант "Фолксваген" е взeл пpeдвapитeлнo peшeниe нoвият му зaвoд в Изтoчнa Европа дa бъдe в Typция, твъpди гepм...

Освен това държавата от Босфора ни превъзхожда в логистиката, размера на пазара (близо 80 млн. души) и възможността за износ в съседни държави, смята председателят на президентската служба за инвестиции в Турция Арда Ермут.

Предприятието, което се очаква да отвори над 5000 работни места, ще произвежда коли от различни марки - Volkswagen, Skoda и SEAT. Сред тях ще са и компактните джипове Skoda Karoq и Seat Ateca.

Новият завод трябва да компенсира ограничения капацитет на заводите на Skoda в Чехия, които се задъхват пред големия интерес към марката.

Skoda е можела да продаде още 100 000 автомобила миналата година, ако е разполагала с капацитет да ги произведе, призна изпълнителният директор на чешката марка Бернхард Майер

Според предишни доклади фабриката ще бъде открита през 2022/2023 г. и ще може да произвежда до 350 000 коли годишно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstreck - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com