Ердоган иска Volkswagen. На всяка цена.

12288
Ердоган иска Volkswagen. На всяка цена.
Снимка: Getty Images/Guliver

Турският президент Ердоган е убеден, че новият завод на Volkswagen ще бъде построен именно в Турция. Той иска тази инвестиция на всяка цена. Защото от нея зависи много. По темата пишат 2 германски издания, цитирани от Deutsche Welle.

Ердоган е известен с предпочитанията си към автомобилите Mercedes - още докато е кмет на Истанбул, поръчва автобуси за градския транспорт от тази марка, с които да замести дотогавашните икаруси. А когато става министър-председател, купува за ведомството си 10 мерцедеса на стойност 1,5 млн. евро. Самият той по онова време също кара Mercedes - реставриран S600. Напоследък обаче броят на фолксвагените в служебния автопарк на президента постоянно расте, разказва турският журналист Джан Дюндар на страниците на германския Die Zeit.

Борисов: България има предимство пред Турция за завода на Volkswagen

Българският премиер Бойко Борисов вижда предимство на страната си в двубоя с Турция за новата локация на завод на Volkswagen. Той обеща...

Дюндар припомня тези факти, за да обясни казаното от Ердоган на среща с председателя на Съюза на таксиметровите шофьори: "Volkswagen ще построи фабрика в Турция и в резултат от тази инвестиция всички вие ще получите фолксвагени". Президентът заявил освен това, че щял да помоли германския концерн да разработи специален модел за турските таксиметрови шофьори. Към този момент медиите съобщаваха, че Volkswagen още се колебае между България и Турция. Да, в България работната ръка е по-евтина, но се твърди, че Турция е приела всички изисквания на концерна и е предложила държавни гаранции.

Ако успее да привлече Volkswagen

Всичко това не означава, че в предпочитанията на Ердоган са настъпили някакви съществени промени. Volkswagen не е станал любима марка на турския президент - той просто се нуждае от инвестиции, както в икономически, така и в политически план, убеден е Джан Дюндар. Защото никак не е лесно да се намерят инвеститори за една страна, в която режимът потъпква правовата държава и където е надвиснала заплахата от икономическа криза. Ако успее да привлече Volkswagen, Ердоган ще може да използва тази гигантска инвестиция, за да реабилитира режима си и да привлече и други концерни, отбелязва Дюндар в Die Zeit.

И вестник ТАЦ е на мнение, че би било голям успех за Ердоган, ако Volkswagen избере Турция. Точно в момент, когато той е изолиран външнополитически и е в сложни отношения както със САЩ, така и с ЕС, новият завод на Volkswagen в Турция може да послужи на Ердоган като доказателство за неговата благонадеждност. И още нещо: ако германският концерн дойде в Турция, може да го последват и други инвеститори, които досега заобикаляха Турция заради политическата ситуация и нарастващата правна несигурност, прогнозира ТАЦ.

Новият завод на Volkswagen - причина за редица германски медии да припомнят кой е Ердоган

Темата с новия завод на Volkswagen се оказа доста гореща и в Германия, предвид факта и, че вече е месец август, а новините в този най-л...

Напълно разбираемо е, че турското правителство се опитва да привлече чуждестранни инвеститори, предлагайки държавни гаранции. Но е доста трудно да се има доверие на гаранциите на един режим, потъпкващ правовата държава. Ако потенциалните инвеститори биха държали повече на правовата държавност, отколкото на икономическите гаранции, това би било от голяма полза както за тях, така и за местното население, отбелязва Джан Дюдар в Die Zeit.

"България определено е по-добрият вариант"

А какво мислят читателите на ТАЦ и Die Zeit? Един от тях коментира, че Турция съвсем няма да е първата не най-демократична държава, в която се произвеждат германски автомобили. А друг читател пише: "Всеки, който мине през индустриалните зони на Истанбул, Бурса или Маниса, ще види колко много германски фирми произвеждат там, осигурявайки десетки хиляди работни места. Тези фирми не са там, за да направят услуга на Турция или на Ердоган, а просто защото печелят добри пари".

България определено е по-добрият вариант, смята друг читател и добавя, че не разбира оптимизма на Volkswagen по отношение на Турция. Облаците над главата на Ердоган се сгъстяват, но той няма да се откаже лесно от властта. А това означава, че в следващите няколко години в Турция може да стане много бурно. Дали при това положение инвестицията на Volkswagen ще си заслужава? - пита читателят и заключава: "Дори и нещата да не се развият толкова зле, смятам решението на Volkswagen за крайно непредпазливо".

Пореден сигнал от Германия: Новият завод на Volkswagen ще е в Турция

Новият завод на Volkswagen ще бъде построен в Маниса край Измир, Турция. Това са потвърдили източници от германското правителство ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com