Ford Fiesta Active иска да бъде кросоувър (тест-драйв)

18102
Снимки:

За да направят новата Fiesta възможно най-популярна и успешна, инженерите от Ford разработиха версии за всеки вкус. Стандартният модел дебютира през 2017 година в каросерии с 3 и 5 врати, както и богато разнообразие от бензинови и дизелови двигатели, съчетани с механична или автоматична скоростна кутия. На по-късен етап се появиха луксозната Fiesta Vignale и спортната Fiesta ST. Неотдавна към вече познатите модификации беше добавена и Fiesta Active. Новият модел представлява градски кросоувър, базиран на хечбека Fiesta. Новият Ford Fiesta Active увеличава обхвата на потенциалните клиенти и се насочва към онези потребители, които със своята Fiesta шофират по черни пътища и се катерят по високите бордюри.

На външен вид новата Fiesta Active се различава от стандартния хечбек по детайлите, характерни за кросоувърите. Отпред изпъква новата черна радиаторна решетка, по цялата каросерия има черни защитни панели, като в броните и праговете са добавени и хромирани детайли, подсилващи офроуд визията на модела. Отгоре са добавени черни релси на покрива, а оригиналните 17-инчови или дори 18-инчови джанти се предлагат само за модела Fiesta Active. Има възможност за избор между черен или червен контрастен покрив в зависимост от цвета на каросерията. За нея се предлагат новите свежи цветове, като луксозно жълто, рубинено червено или вълнисто синьо. В сравнение със стандартната Fiesta, новата Fiesta Active има с 18 мм по-голям просвет, който вече достига сериозните 152 мм, а следата е по-широка с 10 мм.

Богата галерия със снимки на очарователния Ford Fiesta Active

Интериорът на Fiesta Active е готов да посрещне пътници, които се връщат от пикник или риболов с мръсни обувки, с мокри плажни кърпи и пясък. Материалите за тапицерията на салона и седалките на Fiesta Active са тествани в лабораторията на Ford в Дънтън, Великобритания. Покритията на седалките са преминали 60 000 тестови цикъла за устойчивост на износване и издържат на интензивно излагане на ултравиолетово лъчение.

Кожената тапицерия на волана е проверена за устойчивост на слънцезащитни лосиони. Спортните седалки са украсени с цветни шевове, образуващи хоризонтални ленти през средата на облегалките и предлагат лумбална опора за водача и 4-степенно регулиране за шофьора и пътника отпред. В салона на Fiesta Active можете да се насладите на висококачествения звук на първокласната аудиосистема Bang&Olufsen. Като опция се предлага и панорамен покрив.

Новата Fiesta Active се предлага с богат избор от бензинови и дизелови двигатели на Ford. Моделът може да се оборудва с многократно награждавания 3-цилиндров 1,0-литров бензинов турбомотор EcoBoost, който се предлага в цели четири варианта на мощност с 85, 100, 125 и 140 конски сили. 1,5-литровият турбодизелов двигател TDCi се предлага с 85 к.с. или 120 к.с. Скоростните кутии са 6-степенна механична или 6-степенна автоматична. За всички двигатели е налична технологията Auto Start Stop. Технологията Active Grille Shutter, която автоматично затваря активните щори на решетата и подобрява аеродинамиката, когато радиаторът не изисква въздушно охлаждане, също е налична за всички бензинови двигатели и за малкия турбодизел.

Тестваният автомобил Ford Fiesta Active е с 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател EcoBoost с мощност 125 к.с. и 6-степенна механична скоростна кутия. Моторът не издава 3-цилиндровия си характер с типичната неприятна вибрация. Като цяло двигателят изобщо не се чува в салона. Малкият турбомотор започва да звучи приятно след като се развърти до 3500 об/мин, но дори и при високи скорости никога няма да се досетите, че под капака има само 3 цилиндъра. Максималният въртящ момент от 170 Нм е наличен от 1400 до 4500 об/мин, така че ако държите оборотите в този диапазон, винаги имате на разположение цялата тяга. Спринтът от място до 100 км/ч отнема под 10 секунди. С ръчната скоростна кутия предавките се превключват отчетливо, а Fiesta Active ускорява бързо и лесно. Високата скорост се усеща само когато изпреварвате големи камиони или шофирате във ветровити участъци от пътя. Аеродинамични шумове се появяват в салона само след 140 км/ч.

Окачването на Ford Fiesta Active е настроено специално за шофиране по неравни повърхности. Предните амортисьори са оборудвани със система за хидравлично спиране на отскачането, което изглажда неравностите и трептенията при движение по грапави повърхности и колата вози впечатляващо комфортно. Увеличението на просвета не се е отразило на управлението в сравнение със стандартния хечбек. Допълнителната височина се усеща само при динамично шофиране по обратни завои с изкачвания и спускания, като на прохода „Шипка”, но не и на магистралата и в града. За по-добра стабилност, при Fiesta Active следата е по-широка. Моделът е с по-твърди настройки на окачването, предвидени за шофиране по черни или кални пътища. Задвижването е само на предните колела, но към режимите Normal и Eco е добавен и режим Slippery за шофиране по хлъзгава повърхност, който автоматично регулира тягата и контролира настройките на стабилизиращата програма и системата за контрол на сцеплението при сняг и лед, като намалява буксуването на колелата при потегляне. Освен това се променят и настройките на кормилното управление.

Новата Fiesta Active е получила същите разнообразни електронни асистенти за водача, каквито има и в стандартния хечбек на Ford. Той се смята за един от най-модерните технологично модели в класа. Във Fiesta Active всички електронни помощници на водача разчитат на данни от камери, радари и ултразвукови сензори. Те могат да контролират околното пространство на автомобила и да сканират пътя отпред на разстояние до 130 метра. За тези, които харесват Fiesta, но понякога трябва да отидат до вилата по черен път или искат с лекота да излязат от непочистения сняг, новата Fiesta Active е идеален вариант. Цената за колата с увеличен просвет и офроуд пакет е минимум 32 700 лева, което е с около 10% повече от стандартния модел.

Технически характеристики

Ford Fiesta Active 1.0 EcoBoost (125)

Размери

Дължина, мм: 4068

Широчина, мм: 1756

Височина, мм: 1498

Междуосие, мм: 2493

Собствено тегло, кг: 1166

Вместимост на резервоара, л: 42

Двигател

Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 998

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 125/6000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 170/1400-4500

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 195

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 9,9

Среден разход, л/100 км: 4,3

Вредни емисии СО2, г/км: 98

Цена на модела, лева с ДДС: 35 700 лева

 

КОНКУРЕНТЪТ

KIA Stonic 1.0 T-GDI EX

Размери

Дължина, мм: 4140

Широчина, мм: 1760

Височина, мм: 1520

Междуосие, мм: 2580

Собствено тегло, кг: 1185

Вместимост на резервоара, л: 45

Двигател

Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 998

Ford Fiesta ST търси хора с бензин в кръвта (тест-драйв)

За хората с бензин в кръвта всяко натискане на газта е прилив на адреналин. Те не шофират обикновени коли, а избират спортни модели. Сп...

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 120/6000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 172/1500-4000

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 184

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 10,3

Ford Fiesta се завръща в битката още по-силен (тест-драйв)

До 2015 г. Fiesta дори не забелязваше конкурентите в класа на компактните хечбек-модели. Тя беше убедителен лидер, въпреки че се произв...

Среден разход, л/100 км: 5,0

Вредни емисии СО2, г/км: 115

Базова цена на модела, лева с ДДС: 36 986 лева

 

Автор: Денислав Стоянов

Снимки: Ford

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com