Kia Rio 1,0 T-GDI – Играчка за пораснали (тест-драйв)

23086
Снимки: Kia

Kia Rio винаги е бил един от най-важните и успешни модели на корейския производител, като вече на пазара е негово четвърто поколение. Сегментът, в който той се опитва да спечели клиенти, е най-оспорваният в Европа, така че за да успееш в него, трябва да си перфектен. Или поне – почти перфектен.

Основният въпрос, който всеки ще си зададе е „Ще бъде ли грешка да се купи Kia Rio?” Ако искате практичен транспорт, а не нещо супермодерно, отговорът е „Не”. За сравнително приемлива сума получавате съвременен автомобил с приятен дизайн, добри двигатели и оборудване, типично за колите от по-висок клас. Както и 7-годишна гаранция, която се предлага за всички модели на Kia в Европа. Последното не е за пренебрегване, особено ако решите по-рано да се разделите с вашия автомобил.



„Опитахме се да направим един дизайн, който да бъде непреходен. Много коли бързо привличат внимание с външния си вид, но само месеци или година по-късно той омръзва. При Rio целта е и след 3-4 години отново да изглежда модерно”, признават от европейското подразделение на марката в отговор на въпрос за дизайна на колата.

Факт е, че моделът изглежда по-различно от предишното, трето поколение. В Kia явно се опитват да привлекат по-голям брой клиенти. Ако досега хечбекът се харесваше предимно от дамите, вече идеята е той да се превърне в кола както за младите хора, така и за по-възрастното поколение, което търси спокойствие в живота. И в същото време се нуждае от автомобил, с който да се чувства удобно както в града, така и извън него.



Външният вид на Rio е дело на дизайнерските студия на компанията в Германия и в Калифорния, които следват стила, показан по-рано от хибридния кросоувър Niro. Габаритите на четвъртата генерация са леко увеличени на дължина, но в същото време височината е по-малка. Подобрен е и коефициентът на на въздушно съпротивление, за да може автомобилът да харчи по-малко. С тази цел са поставени и други елементи, като лайсна на решетката на радиатора, която може да не се хареса на някой.

Разликата в дължината се е отразила най-вече на пространството в салона, което е сред най-големите в сегмента. Това важи и за багажника – обем от 325 литра, което е с цели 37 литра повече от предишната генерация. Със свалени седалки обемът на товарния отсек достига 980 литра.



Общо взето интериорът е подчинен изцяло на водача и пътниците в колата. Мястото е достатъчно, седалките – сравнително удобни. Вярно, материалите не са скъпи, но пък в крайна сметка Rio е играч от ниските класове, а там цената е определяща в този случай. Така че по-претенциозните клиенти сигурно ще бъдат недоволни от качеството или сглобката, но пък това също си има обяснение.

Като плюс може да се отчете оборудването, което включва най-съвременните системи за безопасност или за забавление. Без проблем можете да свържете вашия смартфон със системите на колата с помощта на Apple CarPlay и Android Auto. Освен това Rio е първият модел от този клас, който се предлага с USB-порт за возещите се отзад. Тези, които водят децата си в автомобила, със сигурност ще оценят това.



Четвъртото поколение на Rio излиза на пазара с нов 1,0-литров двигател T-GDI с мощност 120 к.с. Турбомоторът се съчетава с 6-степенна механична скоростна кутия и е доста приятен за управление. Реалният разход на гориво е в рамките на 7 л/100 км (поне такива бяха показанията на нашия автомобил), което сигурно на някой ще му се види прекалено много.

Ако е любител на бензина, клиентът може за заложи на 1,2-литровия агрегат с 84 к.с., който е комбиниран с 5-степенна механична скоростна кутия, или на 1,4-литровия със 100 к.с. и 6 скорости. Те със сигурност харчат по-малко, но пък и не вървят толкова добре. Има и 1,4-литров дизел с 90 к.с. и 6 скорости (той съответно и най-икономичен), така че гамата двигатели е сравнително широка.



От Kia не дават много подробности за бъдещето на модела, но в близките месеци ще излезе и версия с автоматична трансмисия, както и вариант GT Line. На първо време последният ще се предлага с допълнителни елементи по екстериора, които ще придават спортен вид на хечбека. А след това вероятно ще има и чистокръвен хот-хеч с по-мощен двигател.

Промените по автомобила са засегнали и окачването, което благодарение на новите настройки на амортисьорите е много по-комфортно и стабилно на пътя. Новото Rio лесно се справя с преминаването през поредица завои с по-висока скорост, като кормилната система също е променена от инженерите на Kia и затова воланът е доста по-директен и съответно по-послушен.



Цените на модела стартират от 22 980 лв., което на фона на конкурентите изглежда много. Тук обаче трябва да се отбележи стратегията, на която залагат корейците. За тези пари техният автомобил предлага оборудване, включващо нещата, необходими за водача. При другите производители всичко добавено след основната цена се заплаща допълнително, така че в един момент нещата се изравняват.

Към това трябва да се прибави и фактът, че от Kia са оборудвали модела с редица системи за сигурност и асистенти на водача, които останалите коли в сегмент В просто не предлагат. Сред тях е система за екстренно спиране (напълно автоматично), която разпознава и пешеходци. Освен това има се предлага модерна аудиосистема, 7-инчов сензорен дисплей в салона, сателитна навигация и камера за заден ход, излъчваща картина на екрана в салона.

Kia Rio 1,0 T-GDI


Размери

Дължина, мм: 4065

Широчина, мм: 1725

Височина, мм: 1450

Междуосие, мм:  2580

Маса, кг: 1350

Двигател

Тип: редови, 3-цилиндров с турбо

Работен обем, куб. см: 998.

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 120 при 6000.

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 170 при 4500.

Динамика


Макс. скорост, км/ч: 188

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 10,2

Среден разход, л/100 км/: 4,5

Вредни емисии СО2, г/км: 99

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 22 980

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 33 480

КОНКУРЕНТЪТ


Ford Fiеsta 1,0 EcoBoost

Размери

Дължина, мм: 3969

Широчина, мм: 1772

Височина, мм: 1495

Междуосие, мм: 2589

Маса, кг: 1101

Двигател


Тип: 3-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 999

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 125 при 6350

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 148 при 5000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 196

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,4

Среден разход, л/100 км: 4,3

Вредни емисии СО2, г/км: 99

Цена на модификацията с най-високо оборудване, лв. с ДДС: 30 900

Автор: Петър Захариев

10 неща, които научих за Mercedes-Benz GLE Coupe 350d (тест-драйв)

Вероятно няма тийнейджър, който да не е гледал поне веднъж „10 неща, които мразя у теб“. Девойките със сигурност въздишат п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com