Най-честите измами при покупка на кола втора употреба

15713
Най-честите измами при покупка на кола втора употреба
Снимка: iStock

Покупката на употребявани автомобили е традиция в България и Югоизточна Европа, но крие рискове и често може да причини сериозно главоболие. Докато купувачите търсят поддържана кола на разумна цена, а продавачите им предлагат "супер запазена, карана от германска пенсионерка", реалното състояние на автомобила обикновено остава загадка.

Един от основните проблеми е, че купувачите не могат лесно да забележат повечето известни измами с употребяваните возила. Една част от колите "на старо" изглеждат изкусителни на пръв поглед, но при по-задълбочен анализ може да се окаже, че съвсем не е така. Нерядко това води до неочаквани и дори непоносими сметки за ремонти, както в момента, така и в бъдеще.

Платформата carVertical разкрива най-честите измами с коли втора ръка. Тя проверява историята на автомобилите, използвайки данните от национални и частни регистри, застрахователни компании и бази данни за крадени коли в различни държави. Анализирайки над 1 милион доклада за автомобилни истории в периода април 2020 г. – април 2021 г. в 21 европейски държави, компанията открива най-честите измами, за които трябва да внимавате при покупката на кола втора употреба:

1. Колата е повредена

Нарастването на населението в градовете неминуемо води до повече коли, по-натоварен трафик и все повече пътни инциденти. Ето защо не е изненада, че близо 1/3 (31%) от всички проверени автомобили чрез платформата на carVertical са претърпели щети.

Когато избирате кола, е препоръчително да проверите дали всички пролуки между отделните детайли на купето са еднакви. Ако някои от тях са по-широки от останалите, това може да издава повредени елементи или некачествени ремонти. Някои измамници опитват да прикриват тези проблеми и именно затова кандидат-купувачите трябва по-подробно да инспектират автомобила.

2. Превъртян километраж

Всяка шеста кола (16,7%), проучена от carVertical, е с превъртян километраж. Измамите с пробега са нещо обичайно сред некоректните търговци, внасящи употребявани автомобили, опитвайки се да ги продадат с фалшиви показания на километража. Дизеловите коли са тези, които по-често биват манипулирани в пробега.

Превъртането на километража е евтина процедура на черния пазар, която пък от своя страна може да увеличи стойността на автомобила с 25% или повече, особено при по-популярните превозни средства.

Колите, чиито километраж е бил превъртян, могат да бъдат бързо разобличени. Обикновено дори самата амортизация на автомобила е сигнална лампа колко е използван. Ако седалките, волана или скоростният лост са износени, но цифрите на километража показват малък пробег, това може да е знак за купувача да стои далеч от въпросното возило.

3. Автомобилът е краден

Покупката на крадена кола е може би най-лошото преживяване сред измамите на вторичния пазар. Често злощастните нови собственици се оказват с конфискувано возило, а връщането на похарчените за закупуването средства става изключително сложно. През последните 12 месеца, carVertical идентифицира няколкостотин крадени коли, като по този начин спестява значително време и средства на купувачите.

Кои са останалите начини, по които могат да ни излъжат, четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com