Opel Grandland X: Отгоре Opel, отдолу Peugeot (тест-драйв)

25325
Снимки:

Вече за никого не е тайна, че германската марка Opel принадлежи на френския концерн PSA Peugeot Citroen. Оказва се обаче, че много преди официалната трансформация, германците са започнали да използват технологиите на французите. Доказателство за това са новите два модела на Opel - Crossland X и Grandland X, конструирани съответно на платформите на Peugeot 2008 и 3008. Новият Grandland X е най-големият кросоувър в гамата на Opel и това се подсказва от името му. Външният вид и интериорът на новия кросоувър подсказват, че това е един истински Opel, но невидимото за очите – платформата и задвижването са дело на Peugeot. Благодарение на прецизната инженерна симбиоза, резултатът е един чудесно изглеждащ кросоувър, задвижван с ефективен турбодизелов двигател и предлагащ на пътниците приятни удобства, характерни за моделите от по-високите класове.

В дизайна на Opel Grandland X няма нито един детайл от екстериора на Peugeot 3008. Grandland X е сдържан по германски. Той е за онези, които не искат да се открояват с Peugeot или да харчат пари за германски премиум SUV. Размерите на Grandland X са почти същите като на Antara. Дължината на модела е 4477 мм, широчината е 1856 мм, височината е 1609 мм, а междуосието е 2675 мм. Освен това Grandland X е с 20 см по-дълъг от Opel Mokka X. Новият модел се отличава на външен вид с модерни динамични линии и солидна офроуд визия. Предлага се двуцветна контрастираща каросерия, при която черният покрив прелива плавно във впечатляващата трета колонка, свързваща динамичната задната част. Новият SUV е снабден с иновативни светодиодни фарове AFL LED излъчват ярка светлина, която превръща нощта в ден и автоматично се адаптира към пътната ситуация. Opel Grandland X осигурява и оптимална видимост при нощно шофиране без заслепяване на останалите водачи.

Разгледайте галерията със снимки на новия Opel Grandland X

Всичко в интериора на Grandland X е напълно автентично за Opel и няма никаква прилика с Peugeot 3008. Пластмасата в Opel Grandland X е мека, сглобката е с високо качество. В тъмното салонът на Opel Grandland X е осветен от тънки светодиодни линии. Джобовете на вратите също са осветени, което е много удобно през нощта. Германският кросоувър е оборудван с предна камера Opel Eye, която се грижи за разпознаване на знаците за скорост и предупреждение за напускане на лентата. Маневрирането в града е облекчено максимално чрез панорамната камера за задно виждане с 180-градусов ъгъл на обзор назад или 360-градусовата камера за пълен обзор около автомобила. Премиум аудиосистемата във високите нива на оборудване се грижи за висококачествения звук в салона.

Шумоизолацията на Grandland X е по-добра, отколкото в Peugeot 3008. Пътниците седят удобно в типичните за SUV високи седалки, които улесняват качването и слизането и подобряват видимостта. На задните седалки има достатъчно място и за краката, и за главите на пътниците. Дори и трима възрастни човека ще пътуват удобно. Новият Opel Grandland X има просторен багажник с капацитет 514 литра. Ако се сгънат облегалките на задните седалки, пространството се увеличава до 1652 литра. Образува се равен под, който позволява да се превозват обемисти товари като мебели или електроуреди. Когато ръцете ви са заети, капакът на багажника на Grandland X може да се отваря или затваря с леко движение на крака под задната броня.

В момента за задвижването на Opel Grandland X се предлагат само два двигателя - 1,2-литров 3-цилиндров бензинов турбомотор с мощност 130 к.с., комбиниран с 6-степенна механична или 6-степенна автоматична скоростна кутия, както и 1,6-литров турбодизелов двигател със 120 к.с., съчетан също с двете 6-степенни трансмисии. Преди броени дни Opel обяви, че двигателната гама ще се обогати с 2,0-литров турбодизелов мотор с мощност 177 к.с., свързан с новата 8-степенна автоматична трансмисия.

Тестваният Opel Grandland X е с 1,6-литровия турбодизелов двигател с мощност 120 к.с. В комбинация с опционалната 6-степенна автоматична скоростна кутия този агрегат е доста гъвкав и се представя отлично както и в града, така и на пътя. Ускорението до 50 км/ч е бодро, а за изпреварване е необходима по-голяма видимост. Автоматикът работи без забавяне и своевременно превключва предавките. На магистралата Opel с лекота поддържа 140 км/ч. Дизеловият мотор е икономичен, като разходът в града беше 5,8 л/100 км, на извънградско падна до 4,5 л/100 км.

Инженерите на Opel са настроили окачването на Grandland X по различен начин, отколкото в Peugeot 3008, но въпреки това германският SUV не вози по-лошо от френския. Управлението на Opel Grandland X дори е по-добро от това на Peugeot 3008. Шофьорът има приятно усещане, че управлява солидна кола, която вози комфортно и осигурява приятно пътуване. Дори и когато за първи път седнете зад волана на Opel Grandland X, имате усещането за точните габарити на колата. Шофирането по тесни улици и паркирането не са проблем за компактния градски кросоувър. Ако неволно пресечете маркировката, когато е включена системата за проследяване на лентата, кросоувърът завива напълно самостоятелно.

Връзката на Opel Grandland X с Peugeot 3008 се проявява най-добре в задвижването. Както и при 3008, така и при Grandland X, задвижването е само на предните колела. За да се преодолее така наречения офроуд помага аналогичната на френската система Grip Control, която при германците се казва IntelliGrip с пет режима, включително за пясък, кал и сняг. Все пак Opel Grandland X е градски кросоувър, така че няма проблем с липсата на задвижване на четирите колела. С предно предаване Grandland X е по-евтин за поддръжка и експлоатация. Според европейската статистика почти 90% от собствениците на SUV със задвижване 4х4 никога не са шофирали в сериозна кал. Мнозинството от жителите на града се нуждаят от двойно задвижване само за по-безопасно шофиране. Сякаш по поръчка, за да изпробвам как се държи колата през зимата със системата IntelliGrip, заваля и сняг. Завъртях контролера на системата на режим сняг и Grandland X не загуби сцепление и не прояви склонност към поднасяне. Кросоувърът се справи без затруднения и в кални коловози.

Peugeot 3008 се оказа много успешен модел. Той беше избран за „Автомобил на 2017 година” в Европа, което означава, че и Opel Grandland X има голям шанс да завладее потенциалните потребители на Стария континент. У нас обаче двете марки имат коренно различни почитатели, така че сега онези, които по някаква причина не харесват френските автомобили, имат възможност да получат почти всички техни предимства в педантичното германско изпълнение. Opel Grandland X е и за тези, на които Peugeot 3008 изглежда прекалено футуристично, а премиум кросоувърите - скъпи.

Технически характеристики

Opel Grandland X 1.6 CDTI Ecotec Start/Stop

Размери

Дължина, мм: 4477

Широчина, мм: 1856

Височина, мм: 1609

Междуосие, мм: 2675

Собствено тегло, кг: 1333

Вместимост на резервоара, л: 53

Двигател

Тип: 4-цилиндров дизелов с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1560

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 120 при 3750

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 300 при 1750

Скоростна кутия: 6-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 185

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 12,2

Среден разход, л/100 км: 4,3

Вредни емисии СО2, г/км: 112

Цена на модела, лева с ДДС: 51 045 (Innovation)

 

КОНКУРЕНТЪТ

Peugeot 3008 1.6 BlueHDi 120 Start&Stop

Размери

Дължина, мм: 4447

Широчина, мм: 1844

Височина, мм: 1620

Opel Crossland X: Симбиоза от френско-германската връзка (тест-драйв)

За почитателите на компактните автомобили германците от Opel направиха симпатичен градски кросоувър с малки размери, но голям вътрешен ...

Междуосие, мм: 2675

Собствено тегло, кг: 1315

Вместимост на резервоара, л: 53

Двигател

Тип: 4-цилиндров дизелов с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1560

Peugeot-Citroen купи Opel

Френската компания PSA Group, производител на Peugeot и Citroen, придобива марката Opel и британската му версия Vauxhall, съобщи "Ройт...

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 120 при 3500

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 300 при 1750

Скоростна кутия: 6-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 185

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 11,6

Премиерите на Opel на автосалон „София 2017”

Със своя нов фирмен девиз “Бъдещето ти принадлежи" марката Opel посреща посетителите на Международния автомобилен салон в София, ...

Среден разход, л/100 км: 4,4

Вредни емисии СО2, г/км: 114

Цена на модела, лева с ДДС: 50 337 (Allure)

 

Автор: Денислав Стоянов

Снимки: Opel

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com