Panasonic се избави от акциите си в Tesla срещу 3,6 млрд. долара

4290
Panasonic се избави от акциите си в Tesla срещу 3,6 млрд. долара
Снимка: Tesla

Доставчикът на батерии за електрически автомобили Panasonic продаде дела си в американския производител Tesla. Японската компания притежаваше 1,4 млн. акции в Tesla, с които се е разделила за сериозна сума.

Точните цифри по сделката не бяха посочени, но изданието Nikkei Asia твърди, че приходите от продажбата на ценните книжа представляват основна част от декларираните от Panasonic 3,9 млрд. долара. Тази сума японската компания е посочила пред данъчните власти като „приходи от изплащането на инвестиции“ от предишната фискална година.

Tesla е спечелила над 3 млрд. долара от двигатели с вътрешно горене

Печалбите на на Tesla за миналата година не се дължат на продажбите на електромобили, които все още носят загуби на компанията на Илон ...

Въпреки, че производителят на батерии вече няма акции в Tesla, двете компании ще продължат да си сътрудничат. В Panasonic са предприели подобен ход, за да увеличи печалбите си и да събере средства, които да инвестира в други компании. Според една от версиите, японците обмисля да закупи американската софтуерна компания Blue Yonder срещу 7,1 милиарда долара.

Посочва се още, че по време на закупуването на 1,4 милиона акции на Tesla през 2010 година, Panasonic е платил 30 млн. долара (при 21,15 долара на акция). Тогава компанията предприе тази стъпка, за да подкрепи американския производител на автомобили в труден момент.

Въпреки факта, че сумата по сделката не е официално посочена, колко точно са получили японците за акциите на Tesla, може да се разбере от пазарната им стойност. Към края на март 2020 година дялът на Panasonic в Tesla е на стойност около 730 млн. долара и е нараснал пет пъти през следващата година. Въз основа на това може да се предположи, че компанията е спечелила 3,6 млрд. долара от продажбата на акции.

Panasonic е основният доставчик на батерии за електрическите превозни средства на Tesla, като компаниите си партнират за изграждането на завод за акумулатори в Невада, като до момента са инвестирали милиарди долари в него. През последните години обаче между тях имаше и сериозно напрежение, след като шефът на Tesla – Илон Мъск, оказа натиск върху Panasonic за увеличение на производството.

Panasonic спира бизнеса си с Huawei

Японският технологичен гигант Panasonic обяви, че прекратява бизнеса с Huawei след като САЩ де факто забрани на Huawei да ползва америк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com