Полезни ли са добавките в маслото и горивото?

9156
Полезни ли са добавките в маслото и горивото?
Снимка: Autonews

Магазините за автомобилни резервни части непрекъснато хвалят различни добавки за маслото и горивото, които би трябвало да подобрят работата на двигателя. Експерти обаче предупреждават, че тези присадки може направо да убият мотора и да доведат до негов основен ремонт.

В момента на пазара е пълно с такива добавки за маслото в двигателя и за горивната система. Едни обещават да изчистят мотора от натрупаните отлагания и той да стане като нов. Други гарантират, че ще почистят цилиндрите и буталата, като така ще се повиши мощността на агрегата и ще се намали разхода на гориво. Какво обаче се случва реално?

"Ауди" се отказва от бензиновите и дизеловите двигатели?

Шефът на "Ауди" (Audi) Маркус Дюсман обяви спиране на работа по нови бензинови и дизелови двигатели от страна на компаията. При това ко...

Нека започнем с присадките, почистващи горивната система от натрупаните вредни частици в нея. Добавките определено имат подобен ефект, но пък мръсотията, натрупана през години, така и няма да се изпари, а ще тръгне по бензинопроводите и в крайна сметка ще стигне до инжекторите (дюзите). Твърдите частици, попаднали в тях, моментално започват да цапат работната повърхност, което води до загуба на херметизация. Просто отпадъците запушват дюзите, което води до спадане на налягането, лошо снабдяване с гориво и поява на кокс.

Получава се, че инжекторите не впръскват гориво, а го разливат. Това съответно води да увеличение на разхода, като в най-добрия случай се стига до счупване на кислородния датчик или проблем с катализатора, в чиято мрежа са събират сажди. След това праховите частици достигат до цилиндрите, които задират в стените. Така постепенно моторът започва да се уврежда, за да се стигне до основен ремонт. И той ще е причинен само от добавянето на присадка в горивото.

И това съвсем не е всичко. Присадките, увеличаващи октановото число на бензина, също не са безобидни. Техните агресивни съставки "изяждат" гумените уплътнения на горивната система, което води до течове. И е нужна дори случайна искра, за да се запалят парите на бензина.

Добавките в маслото също крият опасности при използването си. Те могат да влязат в конфликт с присадките, използвани от производителите на масло и така смесването им да стане катализатор на химическа реакция в самия лубрикант. В резултат от това той се превръща в черна каша, подобна на катран и ще загуби всичките си смазващи свойства. А това също гарантира големи неприятности за двигателя, които водят почти винаги до много скъп ремонт.

Не загрявайте двигателя на колата в студеното време

Сред много от собствениците на автомобили често срещана заблуда е затоплянето на двигателя през студените месеци. Повечето хора смятат,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com