Производството на електромобили ще поевтинее през 2024 година

2371
Производството на електромобили ще поевтинее през 2024 година
Снимка: БГНЕС

Производството на електромобили ще поевтинее през 2024 година, твърди в свое изследване швейцарската финансова компания UBS, като посочва и основата причина за това - значително намаляване на стойността на батериите за "зелени" автомобили.

Очакванията са, че до 2 години допълнителни разходи по производство на коли на ток ще паднат до 1900 долара за бройка, а след това напълно ще изчезнат. В резултат на това производството на машини на електричество няма да бъдат по-скъпи от тези на превозни средства с традиционни двигатели с вътрешно горене.

Защо електромобилите все още са непопулярни?

Производителят на смазочни материали Castrol проведе изследване, чиято задача беше да изясни причини за все още ниска популярност на ел...

В своето изследване експертите от UBS са използвали данни от седемте най-големи доставчици на акумулаторни батерии за автомобилната индустрия. Те очакват, че стойността на този компонент, която в момента е около 20% от тази на електромобила, ще спадне драстично. Благодарение на новите разработки, още през 2022 година цената на 1 кВт/ч ще слезе под 100 долара.

Това неизбежно ще доведе до увеличение на "зеления" транспорт, като се очаква след 5 години около 17% от всички продавани по света автомобили да бъдат оборудвани с електомотори. До 2030 година техният дял ще бъде 40%.

Според анализатора от UBS - Тим Буш, след 2025 година машините с двигатели с вътрешно горене ще започнат да губят своята популярност, като ги очаква крах на пазара. Стандартните мотори обаче няма да изчезнат напълно, тъй като ще бъдат част от хибридни силови агрегати, чиято стойност също ще спадне с тази на батериите.



Още един фактор в полза на екологичните превозни средства са готвените забрани на бензина и дизела в повечето държави в Европа. Още през 2030 година Великобритания, Германия, Ирландия и Нидерландия ще се откажат от използване на с традиционни двигатели с вътрешно горене. През 2040 година към тях ще се присъедини и Франция. Най-рано забраната влиза в Норвегия - още през 2025 година.

 

Renault намалява стойността на електромобилите с до 30%

Френският производител Renault и неговият партньор Nissan ще намалят стойността на електрически модели с между 20 и 30%. Това ще бъде п...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstreck - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com