Проучване на Nokian Tyres: Шофьорите считат поведението на другите на пътя за основен рисков фактор

3324
Проучване на Nokian Tyres: Шофьорите считат поведението на другите на пътя за основен рисков фактор
Снимка: Nokian tyres

Повече от половината европейски шофьори считат, че основният риск свързан с управлението на автомобил през лятото е свързан с поведението на другите шофьори на пътя. Това е резултатът, който показва последното проучване на Nokian Tyres за летни гуми, и който напомня, че човешкият фактор продължава да играе ключова роля в осигуряването на безопасна и правилна експлоатация на превозното средство. Същото е валидно и за отговорността да се използват подходящи гуми за съответния сезон.

Според проучването на Nokian Tyres[1], най-висок риск на пътя през лятото има вледствие на неразумно и опасно поведение на други шофьори, превишена скорост, и употреба на мобилен телефон по време на шофиране. Чехите, поляците и италианците са показали най-малко доверие в другите шофьори.

Опасността породена от прекалено бързата и несъобразена скорост е подчертана особено силно от поляци и чехи. Употребата на мобилен телефон, или други технологични джаджи при шофиране, се счита за най-опасният фактор от италианците. Интересно е да отбележим, че рисковете свързани с пътуване с автомобил представляват най-голямо притеснение за участниците в анкетата, които са на възраст над 51 години. В тази възрастова група шофьори, повечето хора демонстрират по-високо ниво на внимание за поведението на другите участници в движението, както и за състоянието на пътя. Това може да се дължи на осъзнаването от страна на по-възрастните шофьори, че в дадени ситуации имат нужда от повече време, за да реагират, а също така и поради факта, че техните автомобили често са по-стари.

Състоянието на гумите е от значение

Повече от една трета от шофьорите проверяват дълбочината на протектора на гумите си два пъти годишно, 24% го правят на всеки два до три месеца, докато 13% извършват тази проверка веднъж годишно. Въпреки това, 10% от запитаните не си спомнят кога точно са проверявали състоянието на гумите си за последно, или дали изобщо някога са го правили. Сред хората, които са най-загрижени за състоянието на гумите си, тоест респондентите, които проверяват дълбочината на протектора на всеки два до три месеца, са били предимно италианци, хора, които шофират от 30,000 до 40,000 километра или повече годишно, мъже, и шофьори на възраст над 66 години.

“Нашето проучване показва, че само малък процент от хората обръщат внимание на износването на гумите. Те обаче са единствената зона на контакт на колата с пътната настилка, и тяхното състояние е от огромно значение за сигурността. Например за износени гуми с дълбочина на протектора от 2 мм, спирачният път може да бъде до 12 метра по-дълъг, при движение с 80 км/ч на мокра настилка, в сравнение със спирачния път, който имат нови гуми (тази информация е базирана на тест на автомобилното списание Tekniikan Maailma 16/2016). В същото време е интересно да отбележим, че участниците в анкетата от всички държави, в които е проведена, наблягат на такива характеристики за безопасност като сцепление на гумите на мокра и суха настилка, стабилност, и безопасност в екстремни условия – всички те се възприемат като основни характеристики, на които хората обръщат особено внимание когато си купуват нови гуми.”, казва Мартин Дражик, продуктов мениджър за Европа в Nokian Tyres.

Безопасността на първо място

Наслаждавайки се на хубавото лятно време, е лесно да забравим опасностите от шофирането при дъжд. Неочакваните, силни валежи повишават опасността от аквапланинг, особено когато големи количества вода се събират на пътя и в коловозите. Затова когато избирате летни гуми, трябва да обърнете внимание на онези модели, които са разработени за безопасно шофиране на мокра настилка, като гумата Nokian Wetproof. Добре е също да запомните, че безопасните за употреба летни гуми имат дълбочина на протектора повече от 4 мм, а експлоатационният им живот не надвишава 6 години.


[1] Данните за базирани на онлайн прочуване на Nokian Tyres извършено през май 2018 от изследователската компания Taloustutkimus Oy. Проучването е проведено в пет европейски държави (Германия, Франция, Италия, Полша и Чехия), с извадка до 1000 респондента от всяка държава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Защо е забранено въртенето на волана докрай

Директорът на Bentley застава начело на друг британски автомобилен производител

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com