Рекорден спад на продажбите на нови автомобили в ЕС

2063
Рекорден спад на продажбите на нови автомобили в ЕС
Снимка: Carsweek

Продажбите на нови автомобили в страните от ЕС през 2020 година записват рекорден спад, съобщава Automotive News Europe, като се позовава на данни Асоциацията на производителите на автомобили (ACЕA). През миналата година са продадени с 23,7% по-малко нови коли, като спадът отчитат всички водещи производители.

VW Group (която включва масовите марки Volkswagen, Skoda и Audi) е продала най-много автомобили в ЕС през миналата година, но и нейните продажбите са намалели с 21,6% - до 2,54 млн. бройки. PSA Group (включваща Peugeot, Citroen и Opel / Vauxhall) отчете спад на продажбите си с 29% до 1,5 млн. следван от Renault Group (Renault, Dacia, Lada) с 1,1 млн. продажби (спад с 25%).

Volkswagen ID.3 е най-продаваният електромобил в Европа

Първият електромобил на Volkswagen от ново поколение - ID.3, е най-продаваният електрически модел в Европа. Това съобщава агенция JATO ...

Като цяло продажбите на автомобили в цяла Европа са спаднали с над 24% през миналата година – което означава, че 4 милиона по-малко нови превозни средства са тръгнали по пътищата. В ЕС, Обединеното кралство и Исландия, Норвегия и Швейцария са отчетени общо 11 961 182 регистрации на автомобили в сравнение с 15,8 млн. през 2019 година.

Всяка държава от ЕС отбеляза двуцифрен спад на продажбите през 2020 г., съобщава още ACEA. Испания отчете най-рязко намаление (-32,3%), следвана от Италия (-27,9%). Продажбите паднаха с над 25% във Франция и с 19% в Германия. В България също ударът върху индустрията беше сериозен, като за 12 месеца у нас бяха продадени 22 368 нови автомобила. Това е с 36,8% по-малко от 2019 година, когато резултатът е бил 35 371 продажби. По-голям спад отчита единствено Хърватия – 36 005 продажби (-42,8% в сравнение с 2019 година).

Като цяло европейската автомобилна индустрия успя да постигне само един месец ръст на продажбите през 2020 година. Автомобилните производители успяха да се справят по-добре с правителствените мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса с напредването на годината, подпомогнати от субсидии и дилъри, използващи инструменти за онлайн поръчки. Но сривът в продажбите през март, април и май се оказа труден за възстановяване, като индустрията записа растеж само в един месец растеж през цялата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstreck - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com