Renault се готви за водородно бъдеще със Scenic Vision

5896
Renault се готви за водородно бъдеще със Scenic Vision
Снимка: Renault

Френският производител Renault представи първия си водороден автомобил. Той дебютира под името Scenic Vision и все още е с концептуален статус, като производствената версия трябва да се появи най-рано през 2024 г. Новият модел е направен от 2/3 рециклирани материали и разчита на електрическа задвижваща система, която е комбинирана с блок от водородни горивни клетки и служи като генератор на допълнително електричество.

Всъщност това е следващият Scenic, който с преминаването към пето поколение на модела ще промени формата си, като от компактен ван ще се превърне в компактен кросоувър. Това решение има просто обяснение - класът на MPV-автомобилите вече не е популярен в Европа, за разлика от SUV.

Френската жандармериия получи спортни коли

Бригадите за бързо реагиране на френската жандармерия получиха 26 спортни автомобила Alpine 110. Оригиналната версия на този модел беше...

Самата концепция не е обикновен електрически автомобил. Той получава експериментална хибридна инсталация, която е без двигател с вътрешно горене. Scenic Vision е оборудван с електромотор с мощност 217 к.с. (160 кВт), батерия с капацитет 40 кВт/ч и водородни горивни клетки. Отделен цилиндър съхранява 2,5 килограма сгъстен водород, който се превръща в електричество чрез електрохимична реакция, която от своя страна презарежда батерията.

С други думи, 16-киловатовият агрегат служи като генератор на допълнителна електроенергия, тоест изпълнява същата функция като двигателя с вътрешно горене в хибридните модели. С напълно заредени батерия и резервоар Scenic Vision изминава до 800 км, но тази технология няма да може да се появи на пазара преди края на десетилетието.

Това означава, че следващото поколение на Scenic, което ще излезе през 2024 г. ще споделя платформата с Megane E-Tech и ще бъде обикновен електрически автомобил, а не автомобил на водород. Негов основен конкурент на европейския пазар ще бъде електрическият Volkswagen ID.4.

Очакванията са, че серийният Scenic ще получи същите LED-фарове и светлини със сложна форма като показания концептуален модел, както и наклонен капак и корпус с остри ръбове отстрани, образувани от преплитане на прекъснати линии. Но задните врати с панти обаче ще си останат само за Scenic Vision.

Европа се обръща към „зелен“ водород

ЕС скоро може да увеличи производството си на „зелен“ водород, тъй като производствените разходи изглежда ще паднат. Това о...

В Renault се гордеят особено с факта, че 70% от колата е направена от рециклирани материали. Подовите панели, например, са от рециклирана пластмаса, както и тапицерията на седалките. Резервоарът за водород е направен от хартиени отпадъци, макар и само частично, а платината, използвана в горивните клетки, е взета от стари автомобилни катализатори. В допълнение към всичко по-горе, боята, нанесена върху тялото, не съдържа синтетични материали. Компанията твърди, че самият Scenic Vision е поне 95 процента рециклируем (включително батерията).

Интериорът на Scenic Vision също използва нестандартни решения като компактни сензорни панели, които служат и като екрани – техният брой е поне 9. Над предния панел има друг екран, който се простира почти по цялата ширина на автомобила. На него може да се изведе или информация за системите на автомобила, или изображение от външни камери. Воланът също има необичайна форма.

Автомобилът разполага с усъвършенствана система за анализ на състоянието на водача, възможността за разпознаване на лица (позволява автоматично отключване на вратите и прилагане на лични настройки), както и „интерфейс за оценка на риска“ - функция, която анализира маниера на водача и дава препоръки относно безопасно шофиране. Всичко това може да се приложи и при серийния модел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com