Skoda стартира електрификация на моделите си

3028
Skoda стартира електрификация на моделите си
Снимка: Skoda

Чешкият производител Skoda започна ударна електрификация на моделите си, като представи първите два от тях. Единият е хибридна версия на флагмана на марката Superb, който може да се зарежда от електропреносната мрежа. Моделът получава добавка iV, като се задвижва от комбинаия от 1,4-литров бензинов двигател TSI с мощност 156 к.с. и електромотор. Съвкупната мощност на системата е 218 к.с. и 400 Нм въртящ момент.

Всъщност, Superb iV е първият плъг-ин хибриден модел на марката. Само на електричество той може да измине около 55 км, а при комбиниране на двата двигателя - бензинов и хибриден, флагманът на чехите покрива разстояние от 850 км. Батерията има капацитет от 13 кВт/ч, като може да се зарежда за 3 часа и 30 минути. Освен това, акумулаторът се зарежда и по време на шофиране, като използва своя бензинов двигател.

Най-полезното, в случая, е че автомобилът предлага цели 3 режима на движение, като смяната им може да се осъществява както автоматично, така и по преценка на водача. Той може да избере режим "Спорт", при който Superb се движи само с бензиновия си двигател, режим "Е" (електричество) или "Хибрид", при който едновременно работят и двата агрегата. Скоростната кутия е 6-степенна автоматична, като тя е така настроена, че да разкрива пълния потенциал на автомобила.

100 000 Superb-а за малко над година

Производството на модела започна през март 2015 г., а днес бе произведен 100-хилядният автомобил от третото поколение; от 2001 г. досег...

На външен вид хибридният Superb лесно може да бъде разпознат по логото iV отзад, докато на предната част е поставена броня със сруктура на пчелна пита. Благодарение на електрическия генератор на звук, пешеходците и велосипедистите могат да чуят навреме приближаващия се автомобил, дори когато той се движи само на ток.

Няколко елемента отличават версията iV от моделите с двигатели с вътрешно горене. Автомобилът е получил мултифункционален Maxi DOT цветен дисплей като част от стандартното оборудване и може да бъде оборудван допълнително с 10.25-инчов виртуален Кокпит, който е опция за модела. Информационно-азвлекателната система показва статуса на зареждане на електрическата батерия и предоставя информация за електрическия пробег.

Автомобилът може да бъде настрoен за движение в режими "Спорт" и "Е", а благодарение на приложението Manager в менюто на инфоразвлекателната система, може да бъде зададен времето, в което автомобилът да се движи в избрания режим. Това гарантира, че климатикът ще се включи преди началото на пътуването, както и че батерията ще бъде напълно заредена.

За хибридната версия на Superb е достъпна и навигационна система Amundsen с 8-инчов дисплей, която е част от стандартното оборудване, както и система Columbus с 9,2-инчов, която е опция. И при двете се използва вградена eSIM-карта, благодарение на което има непрекъснат обмен на данни. Това позволява получаване на информация за трафика в реално време и онлайн-помощ във всеки един момент. Например, при поява на задръстване, може в реално време да бъде калкулиран алгернативен маршрут.

Skoda Superb спечели конкурса „Автомобил на годината в България“

В категорията на 4х4 автомобилите победител е Volvo XC90. Тази вечер, 10 декември, се проведе годишната церемония по връчване на награ...

Освен хибридният Superb, чешкият производител пуска на пазара и първия си изцяло електрически модел - Citigo-e iV. Той е изграден на стандартната Skoda Citigo, като визуално се отличава от обичайния хечбек само по броните и радиаторната решетка. Компактният електромобил е с предно предаване, като оборудван с електродвигател с 83 к.с. и батерия с капацитет 36,8 кВт/ч, която осигурява автономен пробег 265 км.

С компактните си размери - дължина 3597 мм и височина 1645 мм, Citigo iV предлага решение за градска мобилност, тъй като разполага просторен интериор за четирима и товарно отделение с вместимост от 250 литра (923 литра при сгъване на седалките).

В стандартното оборудване на електромобила са включени системата за повишаване на активната безопасност Lane Assist, фарове за мъгла и дневни диодни светлини, и други. Компанията-производител предвижда и възможност за избор на допълнителни пакети, които предлагат седалки с подгряване, задни паркинг сензори, автоматични фарове и чистачки, и други.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com