Властите в САЩ подгониха GM и Fiat-Chrysler заради дизела

3577
Властите в САЩ подгониха GM и Fiat-Chrysler заради дизела
Снимка: General Motors

Двата най-големи американски концерна – General Motors и Fiat-Chrysler, са използвали устройства, които заблуждават тестовете за измерване на вредните емисии на дизеловите двигатели. Подобен софтуер през есента на 2015 г. бе открит при моделите на Volkswagen Group в САЩ и това стана причина за избухване на най-големия скандал в историята на автомобилостроенето, известен като „Дизелгейт”.

Най-големият производител в Щатите – концернът GM, попадна под подозрение, след като група потребители от Мичиган подаде колективен иск срещу производителя. В него се твърди, че нивата на азотен оксид в дизеловите двигатели Duramax превишават между 2 и 5 пъти допустимите норми. Искът засяга 705 000 коли с този мотор, най-вече пикапите Chevrolet Silverado и GMC Sierra.

Фолксваген с 21 милиарда разходи заради Дезелгейт

Общите разходи на "Фолксваген", свързани със скандала, възлизат на около 21 милиарда долара, включително ангажимента за поправка или из...

Твърди се, че GM е използвал 3 различни устройства, за да манипулира данните за вредни емисии при изпитания на автомобилите. От концерна побързаха да отхвърлят всички обвинения, но скандалът веднага се отраци на акциите на американския производител, чийто нива на борсата в Ню Йорк паднаха с 1,8%.

По-рано тази седмица Министерството на правосъдието на САЩ заведе граждански иск в съд в Детройт срещу концерна Fiat-Chrysler, който е обвинен в абсолютно същото – използване на нелегален софтуер, който манипулира нивата на азотен оксид при дизеловите двигатели. Става дума за моделите Jeep Grand Cherokee и Dodge Ram 1500, произведени през периода 2014-2016 г.

Искът засяга над 400 000 автомобила, като според медиите в САЩ от концерна ще се съгласят на сделка с властите, като ще се съгласят да ремонтират колите за своя сметка, както и да изплатят съответните обезщетения на техните собственици. Акците на Fiat-Chrysler паднаха с 3%, а общото намаляване на стойността им само за последния месец е 11,42%, след като по-рано се появиха твърдения, че концернът също е манипулирал дизеловите си мотори.

Подобни проблеми има и друг голям производител – Daimler, чиито офиси в Германия бяха обискирани от представители на полицията и прокуратурата. Концернът също е обвинен в манипулация на данните за вредните емисии на дизелови мотори, като това е станало с помощта на компанията Bosch. Именно тя е създала софтуерът, който е използван за измамата.

Смъртта на дизела: Горивото чудо, което се превърна в отрова

Сравнително отскоро колите на дизел влязоха в полезрението на дебата за глобалната урбанистична екологична криза. Замърсяването на възд...

До акцията в Германия се е стигнало след сигнал от американските власти, които разследват жалбата на собственик на автомобил Mercedes-Benz. Той твърди, че дизеловият мотор на неговата кола сериозно нарушава екологичните норми, като вината за това е на производителя. От Mercedes категорично отрекоха обвиненията, но е факт, че компанията спря продажбата на почти всички свои дизелови модели в САЩ.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com