Volkswagen и Mazda ще заобикалят забраната на бензиновите двигатели

4508
Volkswagen и Mazda ще заобикалят забраната на бензиновите двигатели
Снимка: Volkswagen

Забраната на дизеловите двигатели вече действа, а до 2040 г. ще ги последват и бензиновите . В някои държави ограниченията влизат в сила още по-рано, за да може да се проправи път на електрическите превозни средства. Повечето производители вече работят по този план, но някои от тях търсят възможности да продължат да предлагат агрегати с вътрешно горене и след този срок.

Един от тези варианти е биогориво, чиито вредни емисии не съдържат токсични вещества. То не съдържа натурални материали и не отделя CO2, но все още не е готово за масова употреба. Въпреки това, производители като Volkswagen вече инвестират сериозни суми в нето, за да могат да го използват след време.

Volkswagen губи по 2 млрд. евро на седмица

Безпрецедентното решение на Volkswagen да замрази производство във фабриките си от двете страни на Атлантика струва на автомобилния про...

Според техническия директор на Volkswagen – Михаел Рабе, голямото тегло на батериите, използвани в съвременните хибриди и напълно електрическите превозни средства, само ще стимулира разработките на синтетично гориво, като то ще може да се използва не само в автомобилната индустрия.

“Ако погледнете авиационната промишленост, там биогоривото се търси много. И ще продължи да се търси, защото самолетите не могат да летят на електричество. Ние (Volkswagen) искаме да сме образец за екологичен производител, но това не означава, че ще се откажем от двигателя с вътрешно горене“, коментира Рабе.

На подобно мнение са и в Mazda, където също работят върху биогориво на основата на водорасли. То има приемуществото, че при изгаряне отделя само въглероден диоксид, който после се взима от атмосферата от същите тези водорасли, за да могат да растат. Освен това, то се разлага напълно и не е опасно за околната среда, дори да се стигне до разлив.

В проекта на Mazda участват и учени от Университетите в Хирошима и от Техническия институт в Токио, които трябва да помогнат горивото да стигне до масово производство, при това на достъпна цена. От автомобилната компания обявиха, че това трябва да стане преди 2030 година, за да може около 95% от автомобилите с двигатели с вътрешно горене да продължат да се използват.

Toyota и Mazda ще правят заедно електромобили

Японските компании Mazda и Toyota подписаха споразумение за сътрудничесство, което предвижда съвместно развитие на иновационни технолог...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com