Всички автомобили в ЕС с тестер за алкохол - дали ще е реално задължително?

3772
Всички автомобили в ЕС с тестер за алкохол - дали ще е реално задължително?
Снимка: Alcolock

От 2024 година /т. 11/ всички нови автомобили на територията на ЕС задължително ще трябва да бъдат оборудвани с интерфейс, към който може да се включи тестер за алкохол (документално това устройство ще се нарича "имобилайзер, който е чувствителен към алкохол" /т.1/). Въвеждането му ще става спрямо законодателството на всяка отделна държава. Идеята е устройствата да бъдат унифицирани, за да може да се поставят не само на автомобили, но и на автобуси и камиони, като съответно ще бъдат и по-евтини.

Коментари по информацията от Робърт Ахабабян, собственик на фирма "Керагон", с основен предмет на дейност продажба на алкотестери и полеви тестове за наркотици:

Духаме в нови дрегери на КАТ за 2,5 млн. лева

Пътна полиция“ ще се сдобие с нови дрегери за алкохол и наркотици на приблизителна стойност от 2,5 млн. лева. Това предвиждат пре...

1. Тези устройства все още няма общоприето име при нас. В нашият магазин ги водим автоблокиращи (дрегери), в англоговорящите страни (САЩ, Англия) - interlock, в Русия – алкоблокиратор.

2. Имобилайзерът не стартира двигателя, но освобождава блокирането му.

3. В момента камионите на SAAB и Volvo могат да бъдат поръчани фабрично с това устройство. Има опит от прибалтийските държави с градския транспорт - над 300 автобуса с такова устройство.

4. Всъщност всяко превозно средство, което превозва деца, включително и леки коли, ако се ползват като търговска услуга с такава цел, може да бъде така оборудвано. В България също се обсъжда подобна мярка, но както знаем от опит, тук това ще стане след поредният злощастен пътен инцидент със загинали деца заради пиян шофьор на екскурзионен автобус.

5. Според г-н Ахабабян, не е задължително, по желание е. По този начин се предоставя възможност на шофьора с отнета книжка да кара "условно" по време на наказанието. За целта той сам плаща за монтирането на това устройство в колата си, като го купува или го наема. Пробационният срок е различен, като при открит опит за хитруване или при засечена алкохолна проба в паметта на апарата срокът може да се удължи. За това отговаря пробационен служител който проверява апарата. Реално тази практика е "по-масова" в САЩ и то само в някои щати. В повечето държави в Европа има само опити за въвеждане на такива програми, като най-добрата засега е в Швеция. Не всеки кандидатстващ за тази програма се допуска до нея, рецидивистите определено не са допускани.

Ако шофьор поиска, стационарен дрегер замества кръвната му проба при проверка

С над 180 стационарни дрегери за тестове при употреба на алкохол са оборудвани властите в цялата страна. Новият начин за проверка на пи...

6. Въвеждането на стандартен интерфейс не е масово въвеждане на тестване за алкохол преди запалване. Само облекчава възможността за добавяне на такова устройство, което ще доведе до намаляване на смъртността на пътя. Това е важно, внушението е различно. ЕС има програма, целяща свеждането на смъртността на половина до 2020 година. Постигна се само наполовина от зададената цел на снижаване, след което смъртността се стабилизира на едно ниво. Актуално програмата има крайна цел до 2050 година да има 0 смъртни на пътя (zero vision).

7. Калибрирането няма нищо общо с позволените лимити. Това е техническо обслужване на апаратите, за да е сигурно, че измерват точно. Прави се периодично, на 6 или 12 месеца. Самият алкотестер (дрегерчето в което се духа) може да се настрои колко да е лимита за допуск. Това позволява да те пусне да запалиш след една бира, но не и след две. Настройването е според закона, желанието на клиента и т.н. Например баща, който купува кола на сина си (взел току що книжка), може да предпочете имобилазера да е на 0,2 промила, за да предпази детето си да не се убие заради алкохол.

8. Само във Великорбитания границата е 0,8 промила, но предстои да го свалят на 0,5 промила.

9. Има интересна практика по този въпрос. Например в Англия има силен PR от страна на полицията - казват (заплашват), че ако те хванат с алкохол и имаш монтирано такова у-во, наказанието ще е по максималните законови срокове (защото очевидно мамиш). Твърдят, че това има сериозен ефект. Иначе наистина би могло да се мами (дори ако има монтирана камера /т. 10 по-долу/), но това означава глупаво поведение от страна на тези, които ще рискуват пиян да ги вози (те са трезви, т.е. имат неповлияна от алкохол оценка на ситуацията), има ефект на взаимния контрол и самоопазване. А ако с цел измама накараш малолетните си деца да духат вместо теб, има огромна вероятност да ти отнемат децата и да те вкарат в затвора. Този начин на балканско мислене се пресича безкомпромисно и да смятаме западняците за балъци е доста наивно, категоричен е г-н Ахабабян.

10. Камерата се монтира обикновено на камиони или автобуси. Така снимката на шофьора който духа в дрегера се предава веднага към диспечерите за максимална сигурност, но за целта трябва да има монтиран GRPS модул (модул със сим карта за предаване на данните). Има опити за разработка на автономно разпознаване дали лицето което е духало съвпада с лицето което шофира, но засега (май ) не са много успешни.

Двойно повече стационарни радари по пътищата у нас

"Пътна полиция" ще закупи нови 20 стационарни радари за скорост, които ще бъдат монтирани по шосетата в страната. Така техният брой ще ...

11. За задължително екипиране на новите коли продавани в ЕС с такъв интерфейс се шуми от много години. Трябваше да е от 2021-2 година, но не могат да се разберат от комисията с производителите на коли. При задаваща се рецесия може и 2024 г. да не стане…

12. Стандартът е ISO/EN 50436 (с много суфикси).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com