Защо електромобилите все още са непопулярни?

2152
Защо електромобилите все още са непопулярни?
Снимка: iStock

Производителят на смазочни материали Castrol проведе изследване, чиято задача беше да изясни причини за все още ниска популярност на електромобилите. В него са били допитани над 10 000 души, като от отговорите им са определени 5 критични точки, чието преодоляване ще доведе до бързо преминаване от превозни средства с двигатели с вътрешно горене към електромобили.

Основните изводи са направени след допитването до 9200 собственици на автомобили, 750 директори на транспортни фирми и 30 представители на автомобилната индустрия (предимно служители във фирми за компоненти и оборудване, както и в компании, произвеждащи батерии). Според тях, основният проблем по пътя към масово преминаване на електромобили е цена им. Близо 2/3 от респондентите считат, че тя е прекалено висока, а като идеална се посочва стойност от 36 000 долара.

Renault намалява стойността на електромобилите с до 30%

Френският производител Renault и неговият партньор Nissan ще намалят стойността на електрически модели с между 20 и 30%. Това ще бъде п...

Вторият важен момент е времето за зареждане. Допитаните от Castrol са склонни да чакат не повече от 31 минути, колкото средно продължава една почивка за обяд. Повечето потребители на автомобили със стандартни двигатели отделят само около 21 минути за почивка, така че по-дълъг период от време не ги урежда.

Що се касае до пробега с едно зареждане, участващите в анкетата са на мнение, че идеалният е 470 км. С толкова в момента могат да се похвалят само няколко модела на ток, като те са производство на компаниите Tesla, Volkswagen, Rivian и Lucid. Последната от тях е рекордьор, като нейният седан Lucid Air, който ще се появи на пазара догодина, ще изминава до 812 километра с едно зарежане.

На масовото разпространение на електомобилите пречи и слабо развитата мрежа от зарядни станции. При това 70% от запитаните искат да имат на разположение терминал близо до дома си, 67% мечтаят за зарядна станция до работата си, а 62% искат да поучават електричество за своите коли само от възобновяеми източници на енергия.

На последно място е важна и марката на предлагания модел на ток. Точно 50% от участвалите в допитването биха разгледали възможност за преминаване на електромобил, само ако такава версия се предлага за любимия им модел.

Притежанието на електромобил се оказа по-евтино от това на бензинова кола

Електрическите автомобили се оказват по-евтини за притежание за дълъг период от време, дори първоначалната цена, платена за тях да е по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com