X
 
 

Почитаме Свети Климент Охридски

816 0
Почитаме Свети Климент Охридски
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев
На 25 ноември Българската православна църква отдава почит на Свети Климент Охридски.

Свети Климент Охридски е средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици.

Единственият храм в Пловдив, посветен на Свети Климент Охридски, отбеляза 10 г. от откриването си

Днес православната църква почита паметта на Свети Климент Охридски. По този повод в едноименния храм в Пловдив бе отслужена архиерейска...

Предполага се, че Климент е българин, роден в Югозападна Македония. Данните за живота му преди неговата дейност в България са оскъдни. Те се намират в две гръцки жития: "Пространното житие на Климент Охридски" от Теофилакт Охридски (1084-1107) и в "Краткото житие на Климент Охридски" или т. нар. "Охридска легенда" от друг охридски архиепископ и също грък — Димитрий Хоматиан (1216-1234). Хоматиан пише, че първите гръцки преводи Климент е направил на "тукашния български диалект". Теофилакт е този, който го нарича "пръв епископ, който проповядвал на български език" и "най-учен мъж", а Димитрий Хоматиан пише за Климент: "Пръв той заедно с божествения Наум, Ангеларий и Горазд усърдно изучил Свещеното писание, преведено с божествено съдействие на тукашния български диалект от Кирил, истински богомъдър и равноапостолен отец, и отначало още бил заедно с Методий, известния учител на благочестие и православна вяра на мизийския народ.

"Предполага се, че Климент е участвал на млади години още в хазарската и аланската мисии на Кирил и Методий през 859-861 г. Безспорно Климент участва и в мисията на Кирил и Методий във Великоморавия като техен ученик. В някои по-късни славянски жития се казва, че презвитер Климент е бил ръкоположен заедно с Наум в свещенически сан от папата в Рим в 868 г., преди смъртта на св. Кирил.

След смъртта на Кирил в Рим през 869 година той се връща с Методий в Панония и Великоморавия, а след като Методий почива (пролетта на 885 г.), Климент, заедно с избрания от Методий за негов наследник Горазд, оглавяват продължаващите спорове с германския клир и новия моравски княз във Великоморавия. Свети Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език, той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения. В "Краткото житие" се казва, че той "измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил". Затова обикновено се смята, че той въвежда и кирилицата, макар че е по-вероятно тя да се развива постепенно под силно византийско влияние в Преславската книжовна школа в началото на 10 век. Изображения на св. Климент се срещат от началото на XIV век на икони и стенописи, пише БГНЕС.

Патронен празник на Софийския университет

Умира Климент Охридски

На 27 юли 916 година умира Климент Охридски. Той е първият епископ, който проповядва на старобългарски език и един от най-големите бълг...

Празникът на СУ "Св. Климент Охридски" ще започне в 8:50 часа в академичния параклис „Св. Климент Охридски” в Богословския факултет на университета, където Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи Света Божествена литургия. След службата литийно шествие ще се отправи към паметника на свети Климент Охридски. Там Академичният съвет, начело с ректора проф. Анастас Герджиков, ще поднесе венец пред паметника. Веднага след това академичното тържество по повод празника ще се проведе в Аулата на Ректората.

Гости на академичната общност ще бъдат заместник-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин и заместник министър-председателят Марияна Николова.

Ректорът проф. Герджиков ще поздрави академичната общност по повод празника. Преподавателят в катедра „Български език“ във Факултета по славянски филологии проф. д-р Петя Осенова ще произнесе академично слово на тема: "Езикът в ерата на дигиталните технологии и изкуствения интелект". Тържеството ще продължи с връчване на дипломите на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2018 г. до 25 ноември 2019 година.

В рамките на церемонията ще бъде връчена наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2019 г.. Ще бъдат връчени и годишните награди на Алма матер за учебната 2018/2019 г. по повод патронния празник на Софийския университет. Годишната стипендия на името на братя Евлоги и Христо Георгиеви ще отиде за студент от Карлово, годишната стипендия на името на Надежда Дженева ще получи студент от профил „Радио“ на Факултета по журналистика и масова комуникация. Ще бъдат връчени и още редица стипендии.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители