Дървеници, хлебарки, мравки и бълхи – как да ги премахнем от дома

56946
Дървеници, хлебарки, мравки и бълхи – как да ги премахнем от дома
Снимка: iStock

Алергии, салмонела, дизентерия, хепатит А – са най-често срещаните заразни болести, разнасяни от т.нар. „домашни“ насекоми: хлебарки, дървеници, бълхи, мравки… Пътят на тези насекоми е добре дефиниран – през канализация и тръби, процепи и фуги в бани, тоалетни и кухни… Ето характерните особености на тези насекоми и борбата срещу тяхното присъствие в жилището.

1. Хлебарки

Захарта, скорбялата и мазнините са любимите им храни, но всъщност включват в менюто си и лепило на тапетите, хартия и други.
Ако обитавате къща, то вероятността да се справите с хлебарките е далеч по-голяма, отколкото ако сте в блок, тъй като хлебарките трябва да се атакуват като се напръскват с отровни препарати абсолютно всички апартаменти, мазетата, таваните и общите части.

Освен това хигиената в жилищата трябва да бъде постоянно на пределно високо ниво – това означава редовно измиване на кухненските прибори, своевременно изхвърляне на боклука, плътно увиване на хранителните продукти, редовно почистване около и зад печката и хладилника, както и на фурните и тостерите. Пукнатините и мини-процепите, особено тези около мивките, банята и тоалетната чиния, трябва да бъдат старателно запечатвани. Тези превантивни мерки ограничават достъпа на хлебарки в жилището, но пълното изчистване от насекомите трябва да стане чрез използване на доказано ефективни химически реагенти каквито се продават във ветеринарните аптеки. Все пак най-сигурен ефект се получава при намесата на специализирана фирма, която да напръска блоковете/домовете срещу даден вид насекоми.

Тези НАСЕКОМИ за полезни за вашата градина. Дръжте ги близо до растенията си!

2. Дървеници

Те нападат нощно време всякакви топлокръвни същества, за да пият от кръвта им, привлечени от тяхната телесната топлина и издишвания въглероден диоксид. Фугите в рамката на леглото са предпочитаното от тях място, така че при пръскане с препарати, трябва да се наблегне върху леглата, с което ще се унищожат гнездата им. И тук редовното почистване на жилището е повече от желателно, след което се използват подходящи препарати. Дървениците доказано предизвикват неприятни алергии.

3. Домашни мравки

Те се появяват внезапно за домакинята, тъй като се размножават светкавично и се движат по маркирани от тях пътища към местата, където хранителните остатъци все още не са почистени. Борбата с тях е трудна, а са причинител на стомашно-чревни заболявания. Затова жилището трябва да е винаги чисто, да няма нeувити храни, а местата, по които се придвижват, трябва да е напръскан със специален спрей. Ефектно е също така и поставянето на листа от растения, чиято миризма ги отблъсква.

Домашни методи за справяне с хлебарките

4. Бълхи

Те са трудно забележими скокливи насекоми, носители на чумни бактерии и предизвикващи алергии. Ухапванията им личат от малките червени петънца по кожата, а наличието им се установява от дребните черни точки по бельото. Пренасят се от домашни любимци и селскостопански животни. Борбата срещу тях включва: първо, високотемпературно изпиране на дрехите и спалното бельо; второ, проверка на домашния любимец след разходка и използването на специална каишка „против бълхи“; трето, прецизно почистване на цялото жилище; четвърто, използване на специфични препарати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com