Откакто знам тези трикове, почистването на дома ми е много по-лесно

10826
Откакто знам тези трикове, почистването на дома ми е много по-лесно
Снимка: iStock/Guliver

Поради заетото ежедневие всяка домакиня би искала почистване на дома да става бързо и лесно. И то може да бъде такова, стига да знаете определени хитринки. Предлагаме ви няколко такива трикове, с които ще почистите дома си лесно и за нула време.

Пране – едва ли ви е приятно, когато видите, че любимата ви блуза е започнала да избледнява. За да запазите и възвърнете ярките цветове на дрехите си, при прането сипете и половин час сол директно в пералнята. Изпитан и ефективен трик.

Още един трик за почистване на мазни петна от дрехите е с тебешир. Вземете си една кутийка у дома и когато се наложи, настържете малко тебешир върху мазното петно. Оставете за пет минути да престои и избършете с влажна памучна кърпа. Направете го няколко пъти и ще видите как петното изчезва.

Матрак – по матрака се натрупват микроби и той също има нужда от почистване. За да го направите ефективно, най-напред минете матрака с прахосмукачка, а после със специален спиртен разтвор, приготвен с вода и спирт 2:1. След като изсъхне, може да застелите леглото отново. Спиртът ще дезинфекцира матрака идеално.

Стъклени шишета – почистете ги като натрошите черупки от яйца и ги изсипете в шишето. Добавете веро и малко вода и разклатете бутилката. Изсипете сместа и изплакнете отново с чиста вода.

Лепкави стикери – отлепете ги за нула време с помощта на сешоар. Обработете ги с помощта на топлата струя в продължение на 1-2 минути и махнете стикерите.

Как да почистим щорите у дома?

Ролетните щори могат да бъдат много красиви и са изключително практични, защото предпазват от сянка, а и от нежелани погледи от съседка...

Блендер – лесен начин да измиете блендера е да сипете няколко капки почистващ препарат за съдове в него и малко вода. Включете го за няколко секунди. Изплакнете. Така ще сте сигурни, че е напълно почистен.

6 лесни начина за почистване на хладилник

Банята – за почистване на варовика в банята ще ви помогне един полезен плод – грейпфрутът. За целта обелете цитруса, разрежете го през средата – на две половинки. Поръсете частите с малко фина сол и натъркайте с него мивката и ваната или душа. Така ще почистите наслагванията.

Тиган – тиганът се зацапва много бързо, когато се ползва активно в кухнята. Хитър трик да го почистите бързо е да го измиете още, докато е топъл, веднага след готвене. Това важи и за останалите съдове.

Стойка за ножове – ако имате дървена стой за ножове, почистете я бързо със сешоар или прахосмукачка.

Хитринки за лесно почистване на загоряла тенджера или тава

Колкото и съвършени домакини да сте понякога се случва съдът, в който готвите да загори. А това не се чисти лесно. Ето някои хитринки, ...

Грил – вкусните пържолки, които сте приготвили на грила, оставят своите следи. Обикновено това са мазни петна и изгорели остатъци. Почистете грила до блясък с глава лук, разрязана наполовина. Почистете, докато грилът е топъл, за да може мръсотията да падне.

Златни бижута – почистете ги с парче плат, напоено с бира. Ще ги изчистите до блясък, но този метод важи само за бижута от чисто злато.

Килима – може би има следи от разместването на мебелите по килима. За да изчистите следите и да върнете килима към първоначалния му вид, използвайте кубчета лед. Поставете леда във вдлъбнатите места и оставете за цяла нощ. Водата ще се усвои в килима и той пак ще стане равен и гладък. Важно е да направите това с лед и то точно по този начин, не с вода.

Хитри съвети за почистване на дома

Хладилник – един трик за премахване на неприятната миризма от хладилник е да поставите пълнители за котешка тоалетна в него. Те ще неутрализират лошата миризма от хранителните продукти. Важно е да не ползва дървесина, защото тя също има специфичен мирис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Кои места в дома ни събират най-много прах?

Мечтаете за идеално чисти прозорци? Вземете филтър за кафе

Скритата заплаха от алергии в домашната среда

4 лесни трика за по-чист матрак

Ще влошите положението: 10 неща, които не трябва да се чистят често

Почистване на фурната за под 10 минути – напълно възможно е!

Лесен начин за почистване на микровълновата печка без детергенти

Почистване на плочки в банята от варовик – ето как се прави бързо и лесно

Как лесно да махнем мухъла по фугите в банята?

Защо не трябва да перете дрехите си при 40 градуса?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com